PLASMA RIC EN FACTORS DE CREIXEMENT PER ESQUINÇOS MUSCULARS


L’esquinçament muscular o trencament fibril·lar està entre les lesions més freqüents a l’esport, especialment en aquells que amb les seves pròpies característiques exigeixen una explosivitat muscular, com el futbol, el bàsquet o l’atletisme. A més d’un correcte i ràpid diagnòstic i un treball multidisciplinari dels professionals de la salut (metges de l’esport, traumatòlegs, fisioterapeutes, titulats en educació física), la infiltració de plasma ric en factors de creixement és un complement idoni per aconseguir la recuperació de l’esportista amb un esquinçament muscular o trencament fibril·lar.
S’ha de tenir en compte que el teixit muscular és el més abundant a l’organisme. Representa entre el 30 i el 50% del pes corporal. Molts gestos comuns exigeixen la ràpida contracció de les fibres que formen el múscul, que es trenquen. Les fibres són cèl·lules molt llargues, que poden mesurar fins a 30 centímetres. Entre les fibres musculars estan les anomenades fibres biarticulars que travessen dues articulacions. Són les que estan sotmeses a més esforç i presenten major risc d’esquinçament muscular. En el cas, per exemple, de les fibres dels músculs isquiotibials, com el bíceps femoral. També el recte anterior o els bessons pertanyen a aquesta categoria.
Al trencament fibril·lar se li anomena també esquinçament (és diferent de l’elongació muscular o estirada muscular) i la sensació és semblant a la d’una pedrada. Són esquinçaments d’esforç, encarta que també es poden produir trencaments per traumatisme. Són molt freqüents els trencaments de fibres en isquiotibials i en el soli, però no són les úniques.
La intervenció davant els esquinçaments musculars
Òbviament, qualsevol lesió suposa un contratemps per a l’esportista. Un trencament o esquinçament muscular disminueix la capacitat funcional i obliga a detenir l’activitat esportiva durant un temps variable en funció de la gravetat. A més, els esquinçaments presenten un problema afegit: tenen una elevada tendència a reproduir-se. A això s’afegeix que la zona es repara amb menys elasticitat, amb teixit fibrós no funcional, el que facilita les recaigudes.
Per a la recuperació, la primera clau exigeix realitzar un bon diagnòstic mitjançant ecografia, que permeti valorar danys de manera precisa, localitzar-los i determinar l’extensió. Una vegada conegut el diagnòstic i la gravetat del trencament (fibril·lar, parcial o total), el tractament convencional durant dècades ha estat el conegut com a RIC, per les seves sigles en anglès de repòs, gel, compressió i elevació.
Però es pot anar més enllà dels tractaments habituals davant un esquinçament muscular. En primer lloc, és clau individualitzar cada tractament. No totes les lesions són iguals. El que a un pacient li pot ser molt útil, pot no servir per a un altre.
Els esquinçaments presenten un problema afegit: tenen una elevada tendència a reproduir-se.
En segon lloc, és important fer un adequat treball multidisciplinari, basat en la distinció entre les quatre fases de recuperació (inflamatòria, regenerativa, d’estimulació cel·lular i de remodelació), el que garanteix una millor i més ràpida recuperació.
A partir d’aquestes claus, existeixen tècniques avançades de rehabilitació que van a millora la qualitat de la curació. És el cas de la diatèrmia, que millora la cicatrització i augmenta l’acceleració del metabolisme, o l’aplicació del làser d’alta potència. I entre els esportistes d’alt rendiment és comú també la infiltració de plasma ric en factors de creixement.
¿Què és i com funciona Endoret (PRGF)?
Endoret (PRGF), reconegut com a medicament per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, és una tecnologia que permet l’obtenció de plasma enriquit a partir de l’extracció de sang del mateix pacient, i que ofereix excel·lents resultats en la recuperació de dolors d’esquena, del creuat del genoll, de les lesions del tendó i de l’osteoartrosi.
La infiltració de factors de creixement (generats pel mateix pacient) produeix una sèrie d’efectes biològics com la proliferació i diferenciació cel·lular, la generació dels besaments sanguinis (angiogènesi) i la migració de les cèl·lules que requereixen regeneració (quimiotaxis). Són processos per reduir la inflamació, iniciar la formació de teixit nou, la cicatrització, la reparació de teixits, o la curació de lligaments, múscul, pell…).
Endoret (PRGF) aplicat a esquinçaments musculars
El tractament amb plasma ric en factors de creixements va més enllà de facilitar la reparació del teixit danyat. Aquest tractament busca accelerar i millorar la regeneració tissular. Estudis al respecte conclouen que les infiltracions de plasma ric en factors de creixement en el múscul danyat millora la curació i la recuperació funcional. Les plaquetes tenen propietats curatives que van més enllà de la seva coneguda funció, el procés d’homeoestasis.
Aquest tractament facilita la regeneració ‘ordenada’ de les fibres danyades per això és òptim pel tractament de l’esquinçament muscular.
Hem de dir que el tractament és car, i en el cas dels músculs solen utilitzar-se en jugadors professionals. El tractament és ambulatori, sense anestèsia, i es realitza com més aviat millor. Es tracta d’infiltrar un líquid, que va a gelificar en el lloc de la lesió.
Gràcies a la retirada de l’hematoma i la millora a la regeneració del teixit, es produeix una regeneració tissular que va més enllà de la mera reparació del teixit, minorant el risc de recaiguda que sol associar-se als esquinçaments musculars. Per aquesta raó, insistim, molts esportistes professionals recorren a aquesta tecnologia.