LA SÍNDROME DEL COR FELIÇ I COM AFECTA EL TEU COR


L’excés de felicitat també pot afectar el teu cor. La naturalesa humana està a sentir tota mena d’emocions, no només èxtasis i felicitat, també, tot allò que està entre l’extrem i tota la gamma de sentiments intermedis, arribant cap al costat oposat, fins als que molts podrien considerar com una mica negatiu, com la ira, la melancolia o la tristesa.
De la síndrome del cor trencat a la síndrome del cor feliç
De la síndrome del cor trencat, aquell que els mèdics també anomenen la “síndrome de Takotsubo o cardiomiopatia per estrès”, passa quan una persona experimenta un sobtat estrès agut que per debilitar ràpidament al cor. Aquest succeeix a causa de dos tipus d’estrès, ja sigui físic (febre alta, infarts, convulsions, dificultat respiratòria, hemorràgies o nivells de sucre baixos en sang) o emocional (duel, por, ira extrema o sorpresa). Els seus símptomes que se semblen als d’un atac de cor són: dolor de pit, dificultat respiratòria, sudoració o marejos i sorgeixen minuts o hores després que la persona sofreixi un esdeveniment traumàtic o estressant.
Ara, si ens dirigim a l’altre costat, podries pensar que només un cor trencat o malalt podria ser el causant d’un atac al cor però no. Molt recentment un estudi del 2022, ha provat que també les emocions positives poden desencadenar l’anterior, només que la comunitat científica ha començat a denominar-li a aquest, la Síndrome del cor feliç” i la seva prevalença és molt més en homes que en dones
¿De què va la síndrome del cor feliç?
Un estudi aparegut recentment a la revista JACC: Heart Failure de Thomas Stiermair, MD i el seu equip de la University Hospital Schleswig-Holstein en Lübeck, Alemanya, va demostrar que en un petit grup de pacients que presentaven la síndrome de Takotsubo, aquesta condició al cor s’havia desencadenat a causa de esdeveniments feliços a la vida dels participants. Tota una troballa, ja que la literatura científica no s’havia donat massa a la tasca d’investigar l’efecte dels desencadenants emocionals de plaer sobre el cor relacionats amb una falla cardíaca que pogués comportar o augmentar el risc de patir un atac al mateix.
D’una mostra de quasi 2.500 persones, dels quals un 36,7% van presentar un disparador emocional, pràcticament un 94% tenien a veure amb la síndrome del cor trencat i un 4%, amb la síndrome del cor feliç. En realitat, ells expliquen que aquesta síndrome és estrany, de fet podria ser solament un 1,5% de tots els casos de la síndrome de Takostsubo i és més probable que es presenti al cor com una voluminosa no apical anormal (a la regió ventricular).
Els resultats a curt i llarg termini, en realitat poden ser els mateixos que apareixen amb el d’un cor trencat, ja que estem parlant d’una entitat clínica molt similar: edema pulmonar, xoc cardiogènic, infart i mort.
¿Com es pot presentar aquesta síndrome?
Indubtablement, ho desencadenarà una emoció o emocions positives i entre la seva presentació clínica es pot trobar:
• Mal de pit.
• Dispnea (dificultat per respirar).
• Canvis a l’electrocardiograma.
• Canvis a la fracció d’ejecció al ventricle esquerre del cor.
No es té molta més informació per ara d’aquesta síndrome, malgrat que alguns estudis previs i de mostres petites l’han descrit. Però, és bo parlar sobre aquest tema per començar a controlar les nostres emocions. Tan dolent pot ser anar a l’extrem de la tristesa com a la felicitat total o eufòria.
Tenim un cas molt recent de mort per la síndrome del cor feliç. Concretament, un egipci després de celebrar la victòria d’Argentina al Mundial de Qatar. El jove egipci va morir “per la seva immensa felicitat després de la coronació de Messi”, segons va explicar l’exdirector de l’Institut Egipci de Cardiologia.