VITAMINA B1 – TIAMINA


La vitamina B1 és essencial pel creixement i desenvolupament normal i la trobem als cereals integrals, llegums, vísceres, fetge i ous.
Funció de la vitamina B1
• Participa fonamentalment al metabolisme dels hidrats de carboni i aminoàcids.
• Funciona com coenzim vital per la respiració tissular.
• És essencial pel creixement i desenvolupament normal.
• La seva deficiència és rara i ocasiona la malaltia Beri-beri.
Fonts de vitamina B1
• Cereals integrals: germen de blat, arròs.
• Carns vísceres, fetge, ous.
• Llevat de cervesa.
• Llegums.
Ingestes recomanades de vitamina B1
Nens i adults: 0,1 mg, dia.
Contingut de vitamina B1 per 100 grams d’aliment
Costella de porc – 0,9 mg
Llobarro – 0,8 mg
Llom embotit – 0,8 mg
Soja en grans – 0,85 mg
Pèsols secs – 0,7 mg
Cacauets, avellanes – 0,6 mg
Farina de blat – 0,5 mg
Llenties – 0,5 mg
Rovell d’ou – 0,4 mg
Cereals d’esmorzar – 0.41 mg
Farina de blat integral – 0,35 mg
Avena – 0,25 mg
Espàrrecs – 0,16 mg
Observacions tiamina
• Es veu afectada per la llum solar, altes temperatures i medis alcalins (sal, bicarbonat). A un pH de 10,8 la desaparició és del 90%.
• La congelació té poc o cap efecte sobre la tiamina.
• És soluble en aigua, per la qual cosa es produeixen pèrdues a la cocció. La duració de l’escalfament és un factor important a la seva destrucció.
• Un aliment amb tiamina contribueix al bon funcionament del cor.