VARIUS I FUTBOL


La malaltia venosa crònica (EVC), amb les varius com al seu principal exponent, és una patologia freqüent que es manifesta almenys al 30% de la població adulta. A Espanya, el 71% de la població major de 16 anys presenta algun signe clínic.
Malgrat portar una vida activa és la clau per retardar l’aparició de varius, ni els esportistes estan exempts, ja que entren factors hereditaris, hormonals o quirúrgics juguen un paper decisiu del qual és té poc control.
Pels futbolistes és fins i tot més complex per la demanda muscular. De fet, jugadors com Ronaldo Nazario, va ser un dels futbolistes més afectats per aquesta condició, utilitzant mitges de compressió elàstica per evitar les seqüeles de les varius després dels entrenaments i partits. I no és l’únic jugador.
¿Com es produeixen les varius als futbolistes?
Les varius no són més que venes dilatades, producte del mal funcionament de les vàlvules venoses, les encarregades del retorn venós. Aquestes no només constitueixen una preocupació estètica. En molts casos, poden convertir-se en un problema de salut amb serioses repercussions.
Així com existeixen artèries que permeten el flux sanguini des del cor, també existeixen venes que ho retornen cap a ell.
El sistema de retorn constitueix una complexa xarxa de vessaments prims anomenats venes que tenen com principal obligació de tornar la sang cap al cor. Al seu torn, es divideixen en dos depenent de la localització, en sistema profund i sistema superficial.
• El sistema profund pren la sang dels òrgans interns.
• El sistema superficial drena la pell i el teixit subcutani.
Ambdós s’interconnecten entre sí per petites venes i treballen a l’uníson per retornar la sang cap al cor.
Les petites venes del sistema superficial neixen a les extremitats inferiors i després van augmentant el seu calibre fins a formar dues grans venes. També contenen vàlvules, que permeten que la sang flueixi en un sol sentit per no deixar que la gravetat faci estralls.
Les vàlvules cobren especial importància a la malaltia venosa crònica, perquè quan les del sistema superficial fallen en el seu objectiu que el flux viatgi amb una sola direcció, llavors comencen les varius.
Aquestes dilatacions venoses, també anomenades venes varicoses, produeixen símptomes molestos, fins i tot incapacitats a vegades, que posen de manifest el deteriorament de la circulació venosa. Entre ells:
1.- Pesadesa al caminar.
2.- Sensació de cames inflamades.
3.- Canvis de coloració a la pell.
4.- Dermatitis.
Aquests símptomes apareixen també en esportistes.
Varius en futbolistes
La pràctica de molts esports, per la intensitat i la demanda muscular, pot tant millorar com empitjorar les varius. Tot depèn dels factors de risc individuals i del tipus d’esport que es practiqui.
Per exemple, caminar o córrer són exercicis beneficiosos per prevenir les varius perquè mantenen la tonicitat dels músculs dels panxells, que són necessaris per bombar la sang de les cames cap a l’abdomen.
Ara bé, quan l’esportista té un antecedent familiar de malaltia venosa, és molt probable que, encara que s’exerciti, desenvolupi les venes varicoses perquè ja existeix una predisposició genètica.
El mateix passa amb els futbolistes, ja que malgrat que corrin per llargs períodes de temps, també poden cursar amb varius o presentar símptomes de pesadesa inclús després d’entrenar si la seva família manifesta la malaltia.
L’impacte de varius al futbol pot ser molt negatiu per qui practica aquest esport. El futbol requereix resistència cardíaca i circulatòria, així com d’unes cames sanes que permetin agilitat i lleugeresa. En aquest cas, les varius produeixen tot el contrari i empitjoren el post entrenament amb símptomes de pesadesa, dolor, formigueig i inflamació.
En el cas dels esports d’esforç, com aixecar peses, també existeix una major probabilitat de desplegar varius per l’increment de la pressió abdominal que passa durant l’aixecament.
Quelcom similar succeeix amb els jugadors de bàsquet o atletes, però no tenen a veure més amb l’impacte continu sobre les cames que amb el pes, ja que debilita les venes de les extremitats inferiors i també afavoreixen la seva dilatació.
Com fer desaparèixer les varius en futbolistes
Per fer desaparèixer les varius i minimitzar el seu impacte negatiu a la quotidianitat, existeixen moltes tècniques no invasives, que permeten una recuperació ràpida sense els riscos que implica una cirurgia.
Entre els tractaments que podem trobar estan:
• Làser: Aprofita la calor alliberat per la llum làser per fer desaparèixer les venes dilatades, i en especial la dels membres inferiors. Malgrat que és un procediment no invasiu, no és completament indolor i pot ocasionar petites cremades aïllades i cicatrius.
• Radiofreqüència: Similar al làser, utilitza l’energia de la calor per provocar el tancament de la vena, però mitjançant una agulla prima.
• Esclerosis: Aquesta és una de les tècniques més usades al món per varius de petits calibres. Consisteix a injectar una substància esclerosant (que clou la vena) que posteriorment provocarà la seva reabsorció.
• Flebectomia: Consisteix en un procediment d’extirpació, però mínimament invasiu. En aquest cas s’usen agulles fines que ocasionen incisions mínimes sobre la vena dilatada, per després provocar la seva reabsorció. No deixa cicatriu i s’acompanya d’anestèsia local.
• Tancament amb adhesiu: Aquest procediment consisteix en la introducció a l’interior de la vena d’un adhesiu mèdic que la sella i provoca la seva reabsorció. No requereix anestèsia ni ús d’embenatges o mitges elàstiques.