VOMITAR SANG: ¿QUÈ HO PRODUEIX?


Hi ha moltes raons per les quals s’arriba a vomitar sang. Si això passa, hem d’estar molt atents a altres símptomes, ja que podria requerir atenció mèdica.
Vomitar sang causa una gran impressió, però no sempre és senyal de gravetat. Aquest símptoma té el nom tècnic d’hematèmesis, es descriu com la regurgitació de sang, a vegades mesclada amb el contingut que hi ha l’estómac.
En els casos més greus, vomitar sang és senyar d’una hemorràgia al tub gastrointestinal superior. Aquest comprà la boca, l’esòfag, l’estómac i l’intestí prim superior. Però, a vegades el símptoma apareix perquè es va tragar sang després d’una hemorràgia nasal o com a fruit d’una tos violenta, entre d’altres.
El fet de vomitar sang es considera un senyal d’alarma, en particular, quant és molt copiós. També, si s’acompanya de marejos en posar-se dret o de dificultats per respirar. En aquests casos, s’assumeix com una emergència hospitalària.
¿Què causa l’hematèmesi?
Hi ha moltes raons per les quals és pot arribar a vomitar sang. De fet, hi ha ocasions en les quals la sang no prové de l’estómac en realitat, sinó de les dents, la gola o la boca. Tanmateix, quan per alguna raó t’empasses sang, és habitual que aquesta es regurgiti.
Aquest símptoma també apareix quan s’empassen objectes estranys, com fruit d’una irritació o un esquinçament a l’esòfag. Això pot passar després d’haver tingut un accés violent de tos o per vòmits crònics. Altres possibles causes són les següents.
• Una úlcera d’esòfag, l’estómac o la primera part de l’intestí prim.
• Inflamació del revestiment de l’estómac, o gastritis.
• Trastorns de coagulació.
• Pancreatitis.
• Efectes secundaris de l’aspirina o de medicaments antiinflamatoris no asteroides.
• Cirrosis o hepatitis alcohòlica.
• Tumors a la boca, gola, esòfag o estòmag.
• Càncer d’esòfag o de pàncrees.
Altres símptomes
És molt habitual que el vòmit de sang estigui acompanyat per altres símptomes com nàusees, malestar i dolor abdominal. També és possible que hi hagi vòmit simultani del contingut de l’estómac.
A vegades apareixen altres símptomes que es consideren indicadors d’una emergència mèdica. Entre ells, la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units assenyala les següents:
• Marejos.
• Confusió.
• Desmai.
• Dolor abdominal agut.
• Visió borrosa.
• Augment ritme cardíac.
• Pell freda o humida.
• Canvis a la respiració.
• Vomitar sang després de patir una lesió esportiva.
¿Com es diagnostica?
Donat que el vòmit de sang pot aparèixer per moltes causes, és possible que el diagnòstic requereixi la pràctica de varius exàmens. El més habitual és que es comenci amb una exploració física i una entrevista clínica.
Si el metge ho considera pertinent, ordenarà una o diverses exploracions per imatges per observar l’estat del tracte digestiu. D’aquesta manera es practiquen proves com:
• Endoscòpia.
• Radiografia.
• Ultrasò.
• Ressonància magnètica.
• Tomografia assistida per ordinador.

També, és comú que es faci una analítica de sang, o hemograma complet, ja que això contribueix a establir quanta sang s’ha perdut. Amb base a aquest és possible que s’ordenin altres proves. En alguns caos es fa una biòpsia.
Tractaments
Si el vòmit ha estat molt copiós, és possible que es requereixi una transfusió de sang i de l’administració de líquid per rehidratar l’organisme. Els fos procediments es porten a terme per via intravenosa.
El més habitual és que el metge recepti alguns fàrmacs per detenir el vòmit, disminuir l’àcid de l’estómac o tractar una úlcera, si  hi ha. Si hi ha sospites d’una afecció greu, el més probable és que el cas es derivi a un especialista.
En els casos més greus, vomitar sang és senyal que hi ha una úlcera sagnant, una lesió a l’aparell digestiu o una perforació a l’estómac o l’intestí. Si aquest fos el cas, el tractament a seguir, per regla general, és una cirurgia d’urgència.
La millor manera d’evitar un episodi de vòmit de sang és cuidant la salut gastrointestinal. Això s’aconsegueix amb una dieta adequada i hàbits saludables. Hi ha aliments que incrementa l’acidesa estomacal i generen major risc de gastritis i altres problemes.
Dintre dels aliments que s’han de consumir amb moderació estan els picants. Tanmateix, tot allò que contingui cafeïna, fins i tot el cafè descafeïnat i la xocolata. Per altra part, és bon limitar la ingestió de carns vermelles, greixos animals i productes de farina blanca.
L’alcohol és una de les substàncies amb major potencial d’irritar el tracte digestiu. El consum en excés a llarg termini pot provocar danys seriosos a l’estómac i intestí. El tabac també és un irritant, així com l’aspirina i l’ibuprofèn, entre altres.

image_pdfVersió PDF