PROS I CONTRES DE LES CARNS VERMELLES I BLANQUES PER L’ESPORTISTA


Les carns vermelles i blanques són aliments beneficiosos pels atletes. Ara bé, hi ha moltes controvèrsies al respecte que caldria aclarir per disposar d’una bona informació a l’hora de menjar unes o altres.
El que estar clar és que les carns vermelles i blanques són necessàries per a la dieta de l’esportista. Aquestes suposen una font de nutrients essencials que l’organisme necessita per recuperar-se de la jornada d’entrenament i per assolir les adaptacions musculars. Sense elles, serà difícil estimular els mecanismes anabòlics que condueixen a la hipertròfia.
De totes maneres, existeixen diferències significatives entre ambdós comestibles que val la pena conèixer. La major part dels experts en nutrició recomana prioritzar la ingesta de carn blanca en la dieta, encara que això ha començat a variar durant els últims anys.
Aspectes bàsics sobre les carns vermelles
Una de les característiques de les carns vermelles és la seva elevada densitat nutricional. Parlem d’un producte que compti amb proteïnes d’alt valor biològic en el seu interior. Aquestes concentren tots els aminoàcids essencials i es digereixen bé. Per tant, és necessari incloure-les a la dieta de forma diària.
Per altra part, són font d’un munt de micronutrients essencials. D’entre tots ells sobresurten el ferro, seleni i zinc. El ferro específicament és necessari per assegurar la correcta aportació d’oxigen a través de la sang. Un dèficit d’aquest mineral origina una situació d’anèmia, tal com afirma un estudi publicat en la revista mèdica Lakartidningen.
Com únic aspecte negatiu, hi hauria que destacar que durant molts anys va desaconsellar la ingesta de carn vermella en grans quantitats, ja que es vinculava amb un major de desenvolupar càncer. Les evidències més actuals confirmen que aquesta associació només existeix amb la carn vermella processada, però la fresca és segura per la salut sempre que se sotmeti a processos de cocció adequats.
El més important de la carn blanca
La carn blanca, per la seva part, també és capaç d’aportar proteïnes de la més alta qualitat. Ara bé, el seu contingut energètic és molt menor, i per això resulta apta pel consum en el context d’una dieta hipocalòrica. D’aquesta manera, es poden satisfer les necessitats nutricionals assegurant un dèficit energètic que promociona l’oxidació dels greixos.
Per altra banda, aquest aliment concentra alguns minerals essencials com el ferro, malgrat en quantitats inferiors als de la carn vermella. Això sí, el seu contingut en vitamina B12 és suficient per a evitar una anèmia megaloblàstica ocasionada per un dèficit d’aquest element.
Com a punt negatiu, es podria destacar que les qualitats de la carn blanca poden variar molt. És rellevant optar sempre per animals que hagin estat criats en llibertat. Com menys pinso s’utilitzi per al seu engreix, millor. Si a més compten amb la certificació bio, s’assegura que no continguin antibiòtic o altres elements que puguin passar l’organisme humà generant danys a mitjà termini…
¿És necessari menjar carns vermelles i blanques regularment?
Els esportistes es beneficiaran del consum de carns vermelles i blanques de forma regular. És cert que es puguin plantejar una dieta sense ambdós alimentes que permetin mantenir un òptim rendiment, per això demana hilar prim i planificat molt bé. Fis i tota la suplementació podria arribar a ser necessària per evitar dèficits de nutrients essencials.
S’ha de tenir en compte que ambdós comestibles aporten proteïnes de la més alta qualitat. Aquests aliments es tornen crucials per l’esportista. De fet, els seus requisits són majors respecte als d’una persona sedentària, com evidencia una investigació publicada a la revista Journal of the International Society of Sports Nutrition.
Consumeix carns vermelles i blanques si fas esport
Com has pogut comprovar, tant les carns vermelles com les blanques són aliments adequats per la dieta de l’esportista. Això sí, serà determinant escollir correctament els mètodes de cocció per evitar la gènesi de productes de desfet o tòxics que puguin condicionar negativament l’estat de salut. La millor cosa és optar per la planxa, el forn o la cocció amb aigua.
Tanmateix, tingues en compte que sempre és positiu garantir la presència de peix de forma regular en la pauta nutricional. Encara més, dinar més vegades peix que carn al llarg de la setmana resultaria, positiu.
Això no vol dir que la carn es degui suprimir de la dieta ni molt menys, però si que és bon incrementar el protagonisme dels productes marins. D’aquesta manera, el rendiment es veurà beneficial, i també la salut.