UN MAL COP DE PILOTA POT TENIR  GREUS CONSEQÜÈNCIES EN ELS NENS I NENES


Com a tot a la vida, existeix la fatalitat també al món del futbol. Malgrat que es tracti d’una molt petita possibilitat, a vegades un cop fort de pilota pot traduir-se en una mort com la que hem viscut aquesta passada setmana a un col·legi de Sestao al País Basc.
Jugar a futbol és molt beneficiós pel desenvolupament físic i social de tots els que ho practiquen, però com qualsevol altre esport, comporta certs riscos i lesions que poden aparèixer en qualsevol moment.
La possibilitat és, insistim, molt remota, quasi inexistent, el fet que una pilotada forta pugui causar la mort. Per exemple, si un nen pateix una afecció mèdica que no es coneix i que afecta la seva salut, com una afecció cardíaca, un cop al pit amb la pilota pot desencadenar una resposta negativa.
El risc està latent
Malgrat la majoria de les pilotades no suposen ni cap lesió ni risc per un jugador de futbol, hi ha casos en els quals un cop dolent pot tenir greus conseqüències. Tot dependrà de la força, la direcció de la pilotada, la part del cos on rebem l’impacte, un cop de pilota pot ser la conseqüència de diferents tipus de lesions:
• Contusions: Un cop de pilota pot causar una contusió o hematoma a la pell. No són greus, però si doloroses i temporalment poden trigar dies a desaparèixer. L’aplicació de gel a la zona afectada reduirà la inflamació i el dolor. Si és necessari prendre algun analgèsic ens ajudarà.
• Lesions oculars: L’ull ja sabem que és un òrgan molt delicat. Un cop de pilota a aquesta zona pot causar hemorràgies, despreniment de retina i fins i tot cataractes. Podrien provocar pèrdua permanent o momentània de la visió.
Commoció cerebral: Un cop de pilota o qualsevol cop d’un contrari, un xoc contra un pal de la porteria amb el cap, molt probablement causarà una commoció cerebral. Aquesta produeix mal de cap, mareig i, fins i tot, confusió en el jugador. La Mutualitat de Futbolistes recomana en aquests casos: la retirada immediata del jugador del terreny de joc i del partit o entrenament, malgrat que sembli que no sigui greu. I, segon, la visita a un hospital d’urgències per si és necessari que el jugador estigui hospitalitzat durant 24 hores per evitar un dany cerebral que podria ser irreversible. Sobretot els pares han d’estar conscienciats que una commoció cerebral pot derivar, en unes hores, en un greu problema cerebral. No podem jugar amb la salut dels nostres fills.
• Lesions a les extremitats: Un fort cop de pilota a les cames, els genolls o les mans poden causar lesions musculars, dislocacions i fins i tot fractures.
• Lesions a la columna vertebral: un cop a la columna vertebral podria arribar a ocasionar una lesió greu a la medul·la espinal. Si un nen pateix un cop dur a la columna vertebral, necessitarà atenció mèdica immediata. L’atenció mèdica primerenca pot ser decisiva per reduir el risc de mal permanent a la medul·la espinal.
Insistim, totes aquestes possibilitats són molt remotes, però es poden donar. I cal la col·laboració de tothom que estigui a un terreny de joc. Entrenadors, conscienciació dels jugadors i dels seus pares. Davant un fort cop de pilota hem d’estar en alerta.