¿SERVEIXEN ELS BANYS DE GEL PER A DESPRÉS DE L’EXERCICI?


Ice Bucket

Són molts esportistes que ho fan, jugadors de futbol, campions olímpics, ciclistes, jugadors de bàsquet o altres disciplines.
Però la crioteràpia, que consisteix bàsicament en l’exposició del cos a temperatures gelades, no és una exclusiva d’una elit i avui la seva aplicació està molt generalitzada entre els esportistes aficionats.
La raó és que, en termes simples, els “banys de gel” i les crio saunes, ajuden els músculs, tendons, ossos, nervis i moltes altres parts del cos humà a recuperar-se després d’una exigent sessió d’exercicis. Pel fisioterapeuta esportiu Graig Smith, el cos humà és com un auto de carreres que necessita un servei complet complex després d’una prova. El cos també necessita un servei per deixar-lo llest pel següent dia, la pròxima carrera, el pròxim partit.
La millor manera és amb l’ajuda de l’organisme. Amb el fred de vessaments sanguinis, que són els que porten oxigen als teixits, eliminen les impureses que genera el cos com l’àcid làctic, que fa que els músculs no funcionen correctament i que es produeixi fatiga i cansament en general.
Els músculs
Quan una persona es submergeix en un bany de gel, d’aigua freda o es sotmet a una crio sauna durant cinc o 10 minuts, això causa que els vessaments sanguinis es contreguin i drenin la sang a les teves cames. Això fa que les cames es refredin i s’entumeixin.
En el moment que se surt de l’aigua, les cames requereixen sang “nova o neta” que vigoritza els músculs amb oxigen, treu l’àcid làctic i ajuda a les cèl·lules a funcionar millor.
Entre les finalitats terapèutiques de la crio teràpia es troben la disminució de la temperatura corporal i la inflamació, així com els seus possibles efectes, beneficiosos sobre la circulació, perquè al tractar-se d’un vasoconstrictor, afavoreix la reducció del dolor i col·labora a l’acceleració del procés de recuperació en cas de lesió. Són molts els esportistes que accedeixen a aquest tipus de teràpia que reconeixen que els ajuda a alleujar el dolor, però, com és lògic pel fred, requereix un esforç fer-lo.
Períodes curts de temps
Si bé la crio teràpia té aplicacions mèdiques, estètiques i de rendiment esportiu hi ha un factor en el qual totes coincideixen: el control del temps. Fa un parell d’anys, el centre Cochrane del Regne Unit va portar a terme una revisió de 17 estudis en els quals havien participat 366 persones.
Els investigadors van concloure que l’aigua freda sí que alleuja el dolor muscular, però pot provocar una resposta de xoc a l’organisme i fins i tot pot ser perjudicial.
A més no van poder assegurar que els banys de gel siguin la millors estratègies per eliminar el dolor a les extremitats.
Els equips de ciclisme solen transportar aquest tipus de piscines en camionetes durant les proves. “És important considerar que la immersió en aigua freda indueix cert grau de xoc a l’organisme. Necessitem assegurar que la gent no es posi en risc, especialment si s’està exposant a aigua molt freda durant períodes perllongats, segons reconeix el Dr. Chris Bleakley, que va dirigir l’estudi.
Entre les advertències es desaconsella l’ús de la crio teràpia a persones que pateixin claustrofòbia, al·lèrgiques al fred o que pateixin cardiopaties, hipotiroïdisme o malalties vasculars.
No es tracta que es vagi al fred pel tractament de lesions de teixits tou, com a part del mètode tradicional de recuperació que inclou el repòs, el refredament, la compressió i l’elevació.
Del que s’ha de tenir cura és la temperatura i el temps a la qual s’exposarà al cos.