EL PAPER DE LA NUTRICIÓ A L’ESPORT D’ALTA COMPETICIÓ


BARÇA INNOVATION HUB

La nutrició ha d’ajudar a optimitzar l’estat de salut en totes les persones. En l’esportista de competició, a més, optimitza el rendiment: és una peça clau per que assoleixi la seva màxima capacitat de desenvolupament físic.

Una frase molt repetida en els darrers anys és que l’alimentació és un entrenament invisible. Avui en dia, deu considerar-se que ha perdut la seva invisibilitat, perquè s’ha demostrat que pot ajudar a l’esportista en nombrosos aspectes. I ells ho tenen cada vegada més en compte i són més conscients.

La nutrició és especialment important en la recuperació, per evitar lesions i per el denominat “retorn to play”, ajudar a tornar al camp si l’esportista s’ha lesionat i fer-lo no només abans, sinó en millor forma física.

Altre aspecte fonamental és que cada ingesta compta: no val cuidar-se només el dia del partit. I la cura de l’alimentació demostra, junt a altres accions, la professionalitat de l’esportista. Per tant, la suma d’alimentació saludable junt a la genètica i a l’entrenament li permetrà que saqui la seva millor versió, i que la suma d’aquests tres factors es veu reflectit en resultats.

Menjar en funció de com s’entrena

Per altre banda, cada ingesta ha de ser distinta en funció del moment de la temporada, recomanació que es deu menjar en funció de com s’entrena i en funció de la planificació de les competicions: no és el mateix menjar el dia que este doble sessió que el dia que l’entrenament és més lleuger. O si es té una sessió de força en el gimnàs, que el dia que es té competició o el dia que es descansa.

A aquest concepte se li ha d’anomenar ‘perioditzar’ l’alimentació i cada vegada cobra més importància, perquè ajuda a adaptar les necessitats de l’esportista a les seves exigències d’entrenament, competitives i de recuperació. Així, a l’estar en el seu màxim nivell, podrà millorar.

I, a l’haver tanta competitivitat en el món de l’esport, l’esportista que no aprofiti totes les oportunitats per obtenir el seu màxim rendiment tant en competició com el dia a dia, no podrà ser el millor. Per aquest motiu, l’alimentació també compte.

La ‘periodització’ de l’alimentació també és important en funció dels objectius que es tinguin. Per exemple, l’objectiu en pretemporada no és el mateix que en la frase final de la temporada: en pretemporada es ve de les vacances i l’objectiu deu ser, sobre tot, millorar la composició corporal. I que el cos tingui els índex de greix i massa muscular correctes que ajudin a la pràctica esportiva, a aguantar els entrenaments i donar el màxim de les competicions.

Durant la temporada, hi haurà setmanes amb un únic partit i altres en les quals que hi ha varies competicions. En aquest moment és quan es deu cuidar més el cos per a que es regeneri i es recuperi i es pugui seguir l’exigència de la competició.

Aquests pics competitius van pujant o baixant durant la temporada, en funció de l’esport. No és el mateix el futbol que el bàsquet o si es juga en una que en tres competicions. Per tant, l’esportista ha d’adaptar-se les exigències no només del seu esport, sinó a la competició que està jugant. I ha de ser conscient que en les setmanes en les quals tenen dos o tres partits, es tenen que cuidar més.

Escollir els aliments més idonis

També s’ha de recalcar que hi ha aliments molt saludables però pot que no siguin els més idonis en funció del moment en que es consumeix. Per exemple, el bròquil, els espinacs o les llegums són molt saludables i amb molta qualitat nutricional. Però, al tenir tanta fibra, no són una bona opció pel dia de la competició, ja que triguen molt en dirigir-se. I, quan vol competir, l’ideal és que la sang estigui en el múscul i no en l’estomac, fent la digestió.

¿Quin paper jugar el dietista/nutricionista?

El paper del dietista/nutricionista guanya cada vegada més pes. En la temporada 2018/20!9, 18 dels 20 equips de la lliga professional espanyola de futbol compte amb un. I tots els equips de a Premier League compten amb un. Aquest increment s’ha degut a que el futbol d’alta competició és cada vegada més exigent. I el dietista/nutricionista és clau per rendiment dels esportistes.