JUGAR A FUTBOL, O FER ALTRE ESPORT, REDUEIX EL RISC DE PATIR DIABETIS 2


De fet, ser una persona activa redueix el risc de desenvolupar diabetis de tipus 2. Recentment, s’ha fet un estudi en el qual es va comparar a dones que realitzen habitualment exercici amb aquelles que són més sedentàries. La revista científica Metabolites ha publicat un estudi en el qual ha demostrat que aquells homes que són més actius tenen un risc menor de patir diabetis 2, que aquells que són més sedentaris.
Per tant, queda demostrat que l’activitat física influeix en el metabolisme del cos i això s’associa a tenir menys possibilitats de patir diabetis tipus 2. A més, l’increment d’activitat física també millora la secreció d’insulina. Però, passa el mateix amb les dones?
L’estudi publicat en Diabetes Care es va centrar en 4.838 dones amb una edat mitjana de 78 anys. Cap d’elles patien diabetis. A totes elles se’ls hi va fer un seguiment de quasi set anys. Així mateix, es van monitorar els seus passos per acceleròmetres per tenir en compte el nombre de passos i la intensitat d’aquests. Aquests últims es van classificar com d’intensitat lleugera o d’intensitat moderada a vigorosa.
Aquest estudi demostra que fer més passos en un dia s’associa amb un menor risc de diabetis en adults majors. Tanmateix, es va descobrir que els passos de major intensitat s’associen a un menor ris de patir diabetis tipus 2.
Diabetis
Segur que has sentit a parlar d’aquesta malaltia incurable. En ella, els nivells de sucre o glucosa són elevats. La raó és que el cos no utilitza la insulina de manera correcta. En lloc d’aplicar adequadament el sucre en les cèl·lules per obtenir energia, la glucosa pot acumular-se en el torrent sanguini i provocar diabetis.
Existeixen varius tipus de diabetis, encara que les més comunes són la diabetis del tipus 1 si tipus 2. La primera es genera ja des de la infantesa o una edat primerenca, mentre que el tipus 2 es sol donar en persones majors de 45 anys. Alguns dels símptomes són:
• Esgotament
• Augment de la set
• Visió borrosa
• Lesions de curació alentida
• Pèrdua de pes inexplicable
• Micció freqüent
• Formigueig dels peus o les mans
• Boca seca
Si alguns dels teus familiars o companys presenten aquests símptomes, recomana que acudeixi al seu metge de capçalera perquè es facin proves per confirmar si pateix diabetis de tipus 2.
Prevenció de la diabetis
El primer tipus de diabetis no es pot prevenir a través de la dieta i l’exercici, però en el segon tipus si. Precisament és en aquest en el qual ens centrarem. És cert que existeixen uns factors que estan fora del nostre control, com antecedents familiars o l’edat. Però, es pot prevenir.
• Exercici. L’activitat física regular pot reduir els nivells de sucre en la sang, un aspecte clau de la prevenció de la diabetis. Els professionals indiquen que l’ideal és mitja hora d’exercici al dia. Cosa que fa sobradament un futbolista o qualsevol esportista.
• Dieta. Seguir una dieta nutritiva pot ajudar a disminuir el risc de diabetis tipus 2. Per això, es recomana seguir una dieta mediterrània rica en fruites i verdures, cereals integrals, fruits secs i llavors, proteïnes magres i greixos saludables. També és baix en aliments processats, sucres agregats i grans refinats.
• Consumir menys sucres. Fa anys es pensava que consumir molt sucre conduïa directament a la diabetis. Però, això és un mite. Així i tot, no s’ha de perdre de vista que massa sucre pot augmentar el pes, el que augmenta el risc de diabetis.
• Beure més aigua. Es recomana limitar el consum d’alcohol, així com la ingesta de begudes ensucrades (refrescos).
Després d’explicar-vos que és i com es preveu la diabetis tipus 2, us adonareu de la importància que té jugar a futbol o fer qualsevol altre tipus d’esport. L’exercici augmenta la sensibilitat a la insulina i ajuda a controlar els ni vells de sucre en sang.