L’AIGUA AMB GAS, EL QUE DIU LA CIÈNCIA


Font: El País
Sofia Pérez Calahorra, Dra. Ciències de la Salut, Investigadora postdoctoral IIS Aragó i Universitat de Saragossa.

Aquesta beguda manté l’efervescència, és més refrescant i no aporta sucres ni calories. En la darrera dècada, el desprestigi dels refrescos i les begudes ensucrades pels seus efectes negatius per la salut, més enllà que fomenten l’obesitat, ha generat un canvi en la demanda dels consumidors. Ara busquem aigües amb nous sabors i productes amb qualitat nutricional i majors beneficis per la salut, sense renunciar al fet que siguin desitjables.
I entre les diferents opcions es troba l’aigua amb gas. Però ¿val la pena passar-se a les bombolles? Aquesta alternativa compte amb punts a favor: manté l’efervescència, és més refrescant (calma la set) i no aporta sucres ni calories.
En alguns països europeus es beu de manera habitual. I encara que en altres llocs com Espanya, el seu consum ha experimentat un creixement als darrers anys, encara és residual: suposa el 3% del mercat de l’aigua embotellada. La qual es tradueix en 1,91 litres per persones l’any.
Riques en minerals
Les modalitats de bombolles no són més que aigua amb àcid carbònic dissolt, responsable del lleuger sabor amarg i l’efervescència. I com succeeix amb l’aigua natural, existeixen diferents tipus: carbonatades, càlciques, sulfatades, magnèsiques, sòdiques o clorurades.
Entre els trets diferencials, es pot destacar que la seva concentració de minerals sembla ser superior al normal, té major osmolaritat (concentració total de substàncies dissoltes en un líquid) i un pH bàsic (superior al de l’aigua pura, que és neutre). Aquest contingut de minerals varia segons la marca comercial o la zona geogràfica on s’obtingui.
Però, ¿influeix tot això en la seva capacitat d’hidratar) Encara que no ha estat investigat prou, sembla que ho fa també com l’aigua sense gas embotellada o de l’aixeta. O fins i tot millor, gràcies precisament a la seva abundància de minerals.
El 2009, l’OMS (Organització Mundial de la Salut) va destacar la importància de la composició de l’aigua que beguem i va subratllar la necessitat de promoure el consum de productes altament mineralitzats, ja que ajuda a aconseguir l’aportació de les necessitats nutricionals d’aquests ingredients. L’aigua amb gas complirà amb creixes la recomanació de l’OMS.
Els seus verdaders efectes per la salut
Encara el coneixement de les propietats beneficioses de certes aigües es remunta a Hipòcrates (460 a. E c.-370 a. e. C.), no fos fins al segle XX quan van aparèixer les primeres dades epidemiològiques que relacionen el seu consum amb la (bona) salut.
Aquests efectes positius semblen estar relacionats amb la quantitat de minerals que incorporen, i encara fan falta més estudis, sembla que les opcions de les bombolles presentarien avantatges, amb alguns matisos:
1. Funció digestiva o gastrointestinal. Diversos treballs suggereixen que l’aigua amb gas millora la deglució en persones sanes, fins i tot en pacients amb disfàgia (dificultat per empassar), i alleuja la dispèpsia (malestar estomacal). A més, ajudaria a reduir l’estrenyiment i produir la sensació de sacietat, virtuts que podrien afavorir la reducció de pes corporal.
Però també hi ha proves del contrari. Estudis in vitro i en joves sans han observat que beure aigua amb bombolles augmenta els nivells de grelina (l’hormona encarregada d’augmentar l’apetit) i, per tant, la ingesta d’aliments. Tanmateix, podria afavorir la distensió abdominal i les molèsties gàstriques, possiblement per l’acció de l’àcid carbònic. En suma: es necessita més investigació.
2. Funció urinària i prevenció de càlculs renals. Un estudi australià indica que el consum diari d’aigua amb gas per prevenir la formació de càlculs renals. El contingut de bicarbonat i l’augment de la càrrega alcalina i el pH urinari evitaria les agregacions d’oxalat de calci. A llarg termini, les aigües riques en calci, magnesi i bicarbonat tindrien avantatges en aquest aspecte. Convé, per tant, llegir atentament les etiquetes de les ampolles.
En el costat negatiu, altre treball indica que la ingesta de begudes carbonatades (inclosa la protagonista d’aquest article) augmenta el ris d’incontinència d’esforç o veixiga hiperactiva en dones majors de quaranta anys.
3. Disminució del risc cardiovascular. La ciència dona suport a la importància d’hidratar-se correctament per mantenir la salut metabòlica, reduir el risc cardiovascular i la síndrome metabòlica i prevenir la hipertensió.
Concretament, diferents estudis assenyalen que les aigües riques en minerals, inclosa la que incorpora àcid carbònic, són beneficioses per regular la pressió arterial. Això es deu a l’efecte alcalí i l’aportació de magnesi o calci, que milloren els mecanismes de vasoconstricció i freqüència cardíaca.
Al mateix temps, algunes investigacions han observat que beure un litre d’aigua amb gas al dia sembla reduir els marcadors de risc cardiometabòlic (colesterol i glucosa). Però, no es registren canvis en els nivells de triglicèrids, pes i índex de massa corporal.
4. Salut òssia i dental. Segons assenyalen les evidències, ingerir un litre d’aquest tipus de
beguda diàriament no afecta la remodelació òssia en dones postmenopàusiques. Al contrari, l’aigua amb gas sembla que pot deteriorar el suport de la dentició en edats primerenques, com que no està fluorada. Però, s’ha de tenir en compte que el potencial d’erosió dental de l’aigua amb o sense gas és cent vegades inferior als dels refrescos.
Vist tot l’anterior, es necessita més investigació per comprendre completament els efectes sobre la salut de l’aigua amb gas, depenent de la composició de minerals i la procedència geogràfica o marca. Així i tot, podem considerar-la com una alternativa més saludable a l’aigua de baixa mineralització. I, per descomptat, a les begudes o refrescos ensucrats.