LA FORÇA MENTAL PER ENTRENAR MILLOR


A vegades, no som conscients del que podem ser capaços. Hem d’aprendre a utilitzar la força mental per entrenar i competir millor, sense assumir riscos.
Importància de la força mental per entrenar millor
Per la pràctica de qualsevol esport, la força mental és fonamental. Mantenir distreta la nostra ment del dolor i centrar-nos en la motivació durant un esforç perllongat no resulta gens senzill pels esportistes. Però, és un factor que et permetrà completar millor els teus entrenaments i competicions.
Potser, et resulti estrany, però la realitat és que la ment també s’entrena. La teva ment pot convertir-se en la teva millor aliada o en la teva pitjor enemiga. Tu decideixes. Per això, els psicòlegs esportius juguen un paper important tant en esports d’equip com el futbol com individuals.
Com podem millorar la força mental
La força mental pot ajudar-te a qüestions com controlar l’ansietat, millorar la concentració, regular la intensitat de forma lògica i saber mantenir el dolor.
Proposat objectius
Independentment de l’esport que practiquis i de quin sigui el teu nivell, et recomanem proposar-te una meta. Això sí, és fonamental que aquests objectius siguin realistes: altrament, sentiràs una enorme decepció en comprovar que no compleixes amb el que t’has suggerit. Donar a cada sessió d’entrenament un sentit augmentarà la teva motivació.
També pots establir diversos ‘miniobjectius’ amb la finalitat de no desviar-te del teu camí. D’aquesta manera, seràs conscient de tots els progressos que has anat assolint.
Assumeix alts i baixos
Siguem sincers, és impossible entrenar tots els dies motivats al 100%. Assumeix que hi haurà moments en els quals no tindràs ganes ni de sortir al terreny de joc a entrenar. Però, en aquests casos és fonamental que facis un esforç extra. Com? Visualitzant la teva meta i recordar quins són els motius pels quals entrenes. No permetis que aquesta situació alteri la teva força mental, ja que és una situació que fins i tot es dona entre esportistes d’elit.
Escolta música per millorar la força de la teva ment.
Ho diuen nombrosos estudis, escoltar música pot servir per posar-nos en l’espai mental correcte. Escolta les teves cançons preferides durant la pràctica de l’entrenament o abans i després i sentiràs un plus d’energia.
Treballa la força mental no significa arribat al sobre entrenament
Estem acostumats a sentir frases com ‘sense dolor no hi ha guanys’. Si és cert que per millorar hem d’aprendre a suportar els esforços més alts, però és fonamental no caure en el sobre entrenament.
L’esportista ha de saber que busca aquesta motivació extra en els moments més durs sense posar en risc la seva salut.
En cas que percebis alguns dels següents símptomes, et recomanem descansar alguns dies i demanar ajuda a un professional que reguli les teves sessions d’entrenament així com la intensitat:
• Freqüència cardíaca inusualment alta durant l’entrenament.
• Estat de depressió i irritabilitat.
• Falta de motivació durant períodes perllongats.
• Refredats constants.
• Problemes per conciliar el somni.
• Fatiga general.
En definitiva, treballar la força mental t’ajudarà a entrenar millor. És important aprendre a suportar els esforços més durs i mantenir la motivació, sempre sense arribat a cometre accions extremes que posin en perill la nostra salut.