ALIMENTS BONS PER AL FETGE


El fetge es pot sobrecarregar i la seva funció es pot veure compresa. És essencial donar-li el suport necessari amb una alimentació equilibrada i rica en nutrients.
En els darrers anys, no ha deixat d’augmentar l’interès per cuidar l’organisme, i les dietes detox s’han convertit en un dels recursos més freqüents per depurar-nos. No obstant això, el cos ja disposa d’un mecanisme de depuració propi, i bona part de la seva feina la fa el fetge. Per tant, la millor manera d’eliminar toxines és que el fetge estigui el més sa possible. Expliquem per què necessites cuidar el teu sistema depuratiu i quins són els aliments bons per al fetge que has d’incloure en la teva alimentació.
Aliments bons per al fetge
L’alimentació, com ja sabeu, té un paper fonamental en la salut en general, i el fetge no n’és l’excepció. Si no anem amb compte, pot ser que saturem aquest filtre natural fins al punt de dificultar les seves tasques o fer que sigui menys eficient. Per això, cal conèixer el que és bo per al fetge.
Hi ha força quantitat d’aliments que són beneficiosos per al fetge i que t’ajudaran a mantenir-lo sa i que faci la seva funció de la millor manera. En general, és molt important que incloguis en la teva dieta aliments rics en antioxidants, fibra i greixos saludables, que potenciïn la capacitat de l’organisme per desintoxicar-se i millorin la capacitat de treball del fetge.
També és necessari aportar vitamines i minerals perquè l’organisme pugui lluitar contra els radicals lliures, als quals ens exposem cada dia de diverses maneres. Si cols notar que el teu cos està en bones condicions, segueix una alimentació equilibrada i rica en aliments saludables per al fetge. Assegura’t que aquests productes són a la teva llista d’anar a comprar i al teu menut, per descomptat:
Carxofes: Els seus antioxidants i principis amargs contribueixen a una bona digestió i faciliten l’activitat depurativa del fetge.
Cols: Hi ha moltes varietats de cols i totes són riques en nutrients bons per a la salut. El bròquil és indicat sobretot per a la salut hepàtica pel seu alt contingut de vitamines i sofre, que ajuden a eliminar les substàncies tòxiques.
Espàrrecs: A més d’estar entre els aliments bons per al ronyó, són molt bons per al fetge també. Faciliten l’eliminació de toxines a través de l’orina gràcies a la seva abundància en sofre i altres nutrients saludables.
Civada: Un cereal recomanat pel seu alt contingut en fibra. Ajuda a millorar la digestió, és una font immediata d’energia, redueix l’absorció de greixos i millora el trànsit intestinal. Sense cap mena de dubte, un aliment recomanat per controlar els nivells de colesterol i cuidar el fetge.
Endívies: Es poden consumir crues o cuinades i són font de fibra, sals minerals i antioxidants que afavoreixen el funcionament correcte del fetge.
Naps: Ric en aigua i sals minerals, afavoreix el treball d’expulsió de toxines del fetge i els ronyons.
Germinats:
Cada vegada estan més de moda els germinats de soja, alfals, llenties, etc., per les seves propietats beneficioses. Es poden afegir fàcilment a qualsevol plat en el dia a dia, i a més de gustosos, són una font de vitamines, sals minerals i enzims.
Enciam: En una dieta equilibrada, no hi poden faltar les amanides, i l’enciam és l’ingredient més utilitzat en la seva preparació, a més d’un dels més sans pels nutrients que ens proporciona.
Cigrons: Els cigrons es troben entre els aliments bons per al fetge perquè aporten nutrients com els aminoàcids, indispensables per al seu funcionament.
Cogombre: El seu alt contingut en aigua i sals minerals i també el seu baix percentatge de calories fan que aquest aliment sigui especialment saludable per al fetge.
Poma: Les fruites en general ens aporten antioxidants essencials per a un fetge sa. En especial, les pomes protegeixen el fetge perquè ajuden a reduir l’absorció de greixos, i alleugen així l’activitat hepàtica.
Herbes aromàtiques: Anet, fonoll i, en general, totes les herbes aromàtiques mediterrànies tenen propietats digestives, per la qual cosa són jun bon aliat a la cuina per protegir el fetge.
Cereals integrals: Aporten una bona quantitat de fibra, a més de nutrients com ara vitamines antioxidants, que ajuden el teu fetge a funcionar millor.
Espècies: la cúrcuma, la caiena,el comí, l’all, el gingebre… La llista d’espècies que afavoreixen la digestió és àmplia. Cal Afegir aquests condiments naturals al menjar té múltiples avantatges, com ara potenciar-ne el gust, reduir l’ús de sal i millorar la digestió alleujant el treball del fetge.
Fruita seca: Al contrari dels mites sobre les fruites seques, aquests aliments consumits correctament són molt beneficiosos per a l’organisme. Són rics en greixos insaturats i antioxidants, nutrients que beneficien el fetge
Les begudes bones per al fetge
Quan es tracta de begudes bones per al fetge, n’hi ha una que destaca per damunt de tota la resta: l’aigua. Aquest líquid és la beguda per excel·lència i font de vida, a més de fonamental perquè l’organisme pugui dur a terme les seves funcions depuratives. De fet, totes les begudes que podem incloure en la llista d’aliments bons per al fetge són majoritàriament aigua. Per aquesta raó, cal prendre prou aigua durant el dia per evitar la deshidratació que, si no es cuida, pot ser la causa de diferents malalties i dificultar l’activitat hepàtica.
Tanmateix, de vegades ens costa beure aigua, o bé perquè quan es produeix la sensació de set a l’organisme, es tracta d’un senyal que ja ens estem deshidratant. Per això, cal assegurar-se de prendre líquid encara que no es tingui set. Algunes maneres de fer-ho més apetible són:
Infusions: Boldo, poliol, dent de lleó, té en qualsevol de les seves varietats, cua de cavall i moltes més. Hi ha tantes infusions que és impossible que no te n’agradi cap, i actuen com a protectors del fetge perquè faciliten les fases depuratives de l’organisme i ajuden a mantenir bons nivells d’hidratació.
Cafè: Els beneficis del cafè són molt nombrosos, i consumit amb moderació també es pot dir que és bo per al fetge. Els seus principis antioxidants ajuden l’organisme a depurar-se i contribueix a tenir una millor salut.
¿Com podem cuidar el fetge?
El fetge s’encarrega d’extreure els nutrients essencials durant el procés de digestió, a més d’emmagatzemar els sucres que el cos utilitza com a font d’energia per fer les tasques més actives i exigents. També és el nostre filtre natural, encarregat de bloquejar i eliminar les substàncies tòxiques que poden afectar la nostra salut.
Si el fetge no funciona de manera adequada. Sentirem molèsties com ara fatiga, irritabilitat i malestar general, símptomes que sovint ens afecten, però als quals no prestem l’atenció deguda. Tanmateix, és essencial saber com cuidar el fetge i fer que aquests senyals d’avís no apareguin. Aquests són alguns consells perquè tot vagi tan bé com sigui possible:
• Segueix una alimentació equilibrada.
Una dieta equilibrada i rica en aliments beneficiosos per al fetge t’ajudarà a mantenir-lo en bon estat. Inclou totes les fruites i verdures de la llista que t’hem mostrat, i evita l’excés de greixos saturats o aliments processats.
• Beu prou quantitat: Encara que sempre s’ha dit que cal beure com a mínim 2 litres d’aigua al dia, hi ha estudis que posen en dubte aquesta quantitat. És important que beguis prou per mantenir el teu cos hidratat i eliminar toxines. I no esperis a tenir sensació de set.
• Fes exercici regular. El cos en general necessita una activitat adequada, per la qual cosa cuidar aquest factor ajudarà a millorar les funcions del teu fetge. Fes alguna activitat física de manera regular per mantenir-te en forma.
• Controla’t el pes. El sobrepès i l’obesitat poden augmentar el risc de patir alguna malaltia hepàtica. Controla’t el pes i equilibra la dieta per mantenir el teu organisme en bon estat.
• Evita el consum de tabac. El tabac introdueix en el teu organisme tota mena de substàncies nocives, que poden afectar de manera negativa tant el teu fetge com altres òrgans. Si fumes, considera deixar-ho per cuidar la teva salut hepàtica.
Aquests consells valen per esportistes i també per qui no fa gaire exercici físic. Si tens algun dubte perquè fa a quins altres aliments són bons per al fetge o com cuidar-te, el més recomanable és consultar-ho amb el teu metge o amb un especialista en nutrició.