FRACTURA DEL RADI DISTAL (CANELL TRENCAT)


Es tracta del trencament de l’os del radi al canell. El radi és el més gran dels ossos que connecten el canell amb el colze. L’altre os és el cúbit. El radi suporta la majoria de les forces a l’articulació del canell amb la seva gran superfície articular. Una fractura de l’extrem distal del radi, l’extrem més proper al canell, és un dels tipus més comuns de fractures. Pot ser part d’una lesió complexa que involucra altres teixits, nervis i ossos del canell.
Causes
Una fractura distal del radi és causada típicament pel trauma directe al canell. Els tipus ,més comuns de trauma inclouen una caiguda en una mà estesa o contacte directe com al futbol, o un accident d’automòbil o bicicleta.
Símptomes
Els símptomes solen incloure dolor, inflor i sensibilitat al canell. La mà i el canell poden estar magallades i semblar deformades. El moviment del canell pot ser difícil i dolorós. Pot haver-hi un lleuger entumiment o formigueig en els dits.
Tractament
Les fractures del radi distal poden anar des de trencaments simples i netes, fins a fractures severes amb múltiples fragments ossis. Les opcions de tractament, que varien depenent del tipus de lesió, estan dissenyades per mantenir el radi trencat en la seva posició correcta mentre es cura. Si els extrems de la fractura estan fora d’alineació, el metge pot necessitar realitzar un procediment anomenat reducció tancada per realinear-los amb aquest mètode, la cirurgia pot ser habitualment necessària.