ELS SUBSTITUTS DE LA SAL A LA DIETA REDUEIXEN EL RISC D’INFART, ICTUS I MORT
Els
substituts de la sal a la dieta redueixen el risc d’infart de miocardi, ictus i
mort per totes les causes i malalties cardiovasculars, segons una
anàlisi de dates agrupats de les proves disponibles, publicat a la
revista Heart. Els efectes
beneficiosos d’aquests substituts són probablement aplicables a les persones de
tot el món, segons els investigadors.
Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort en tot el món, i la
hipertensió arterial és un dels principals riscos de mort prematura. Se sap que
una dieta rica en sodi i pobre en potassi augmenta la pressió arterial.
Segons els investigadors, al voltant de 1280 milions de persones a tot el món
pateixen hipertensió arterial, encara que la meitat d’elles no estan
diagnosticades. Se sap que els substituts de la sal, en els que una part de
clorur de sodi (NaC1) es substitueix per clorur potassi (KCl), ajuden a reduir la pressió arterial.
Un ampli estudi publicat a la Xina, el Salt SUbstitute and Stroke Study (SSaSS)
ha descobert que els substituts de la sal redueixen el risc d’infarts de
miocardi, accidents cerebrovasculars i mort prematura, però no estava clar si
aquests beneficis s’aplicaven a altres parts del món.
En un intent de donar llum sobre això, els investigadors van rastrejar les
bases de dades d’investigació a la recerca d’assajos clínics aleatoris
publicats fins a finals de l’agost de 2021 i que informaran sobre els efectes
d’un substitut de la sal a la pressió arterial, la salut cardiovascular i la
mort prematura.
Substituts de la sal
La sal és un bon producte, però, sempre que s’ingereixi la dosi recomanada per
l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El problema radica en el fet
que gran part de la població duplica la quantitat de dosi recomanada. Per
això, existeixen productes que poden ser substituts de la sal en molts dinars
com l’all o la salsa de soja.
Malgrat el que recomana l’OMS, és el consum de menys de 5 grams de
sal al dia, gran part de la població ingereix entre 9 i 12 grams de sal diaris.
Hi ha substituts de la sal com:
1. L’all en pols, picat és una alternativa a la sal, el seu sabor deixa
un gust als menjars sense necessitat d’utilitzar la sal,
2. La ceba és un dels aliments més usats a la cuina,
i malgrat que poca gent ho sap, és una opció saludable com a
substitut de la sal.
3. La salsa de soja és un condiment que substitueix per complet la sal,
amb un petit xorro basta per donar-li un toc de sabor als plats sense
necessitat d’usar la sal.
4. Les herbes aromàtiques o especies contribueixen a donar-li altre toc
als dinars. L’orenga, farigola, coriandre i julivert.