LA CUINA I L’ESPORT


vaporesparrecs

En aquest article donarem recomanacions i normes estrictes que s’han de complir per una bona cuina de l’esport.

En la cuina d’un esportista s’ha de tenir en compte:

Mantenir el valor nutritiu dels aliments:

  • Preparar els aliments immediatament abans del seu consum.
  • Rentar bé els aliments abans de tallar-los.
  • Coure els aliments al vapor sempre que sigui possible.
  • No tallar els aliments en trossos molt petits.
  • Temperatura i temps de cocció adequats.
  • Bona conservació dels aliments, tant els crus com els ja preparats.

Per mantenir el valor nutritiu dels aliments també es convenient conèixer la tècnica culinària que s’ajusta millor:

  • La fritura es deixa per les carns, peixos i patates.
  • El bullit per pastes, arròs, patates, verdures i carns suaus (pollastre…)
  • L’estofat de carn amb verdures i patates.
  • Coure al vapor patates, hortalisses i peix.
  • Rostir/coure en forn pastissos, suflés, patates.
  • Els bullits es faran en olles i recipients que tanquin bé per evitar pèrdua de nutrients.

Amanir adequadament:

Els condiments són els autèntics reis de la festa del menjar, i el all i julivert no són els únics que existeixen. S’admeten tots, segons els gustos:

  • Per salpebrar: alfàbrega, anet, estragó, llorer, farigola, romaní, safrà, curri, comí, pebre (blanca, verda, negra), créixens, clau,…
  • Per ensucrar: canyella, vainilla, anís, nou moscada,…

La bona mesura:

No es bona l’escassetat i tampoc l’exageració. En el cas de l’esport, i tenint en compte que a vegades la despesa no es pot controlar bé i el temps de recuperació no és molt, és important adequar la quantitat encara sigui pesat mesurar i pesar els aliments.

FONT: UNED. FACULTAT DE CIÈNCIES. NUTRICIÓ I DIETÈTICA