TARRAGONA: LES RESPOSTES AL PER QUÈ DE LA MORT SOBTADA


IMG_6856

L’Auditori del Casal Cultural de La Pobla de Mafumet ha acollit la darrera de les Conferències sobre la “mort sobtada” programades durant aquesta temporada per la Mutualitat Catalana de Futbolistes. Tarragona ha estat l’última de les xerrades desprès de Barcelona, Lleida i Girona.

Dues-centes persones han omplert l’Auditori de La Pobla de Mafumet per escoltar les paraules dels dos cardiòlegs. Presidents de clubs, jugadors, i àrbitres han estat representats en aquest acte.

Els Dr. Ricart Serra Grima i el Dr. Francesc Carreras Costa, han tornat a ser els ponents de la Conferència “Valoració cardiològica en medicina de l’esport. Mort sobtada. Prevenció i riscos” organitzada per la MCF amb la col·laboració de la Delegació de Tarragona de la Federació Catalana de Futbol. Tots dos metges han agraït l’oportunitat donada pel món del futbol per difondre un missatge de tranquil·litat en relació a la mort sobtada, que en moltes ocasions ens colpeja amb titulars de grans jugadors que han mort jugant al futbol. La prevenció segueix sent l’eina fonamental per evitar que jugadors que estan malalts del cor continuïn jugant a futbol, posant en risc la seva vida: un electrocardiograma o una bona proba d’esforç evitaria aquestes morts inútils.

Els dos cardiòlegs, que pertanyen a la Fundació Cors Units, han coincidit novament en treure alarmisme en relació a la mort sobtada, magnificada per la mort de grans esportistes. El món del futbol amateur ha de fugir d’aquests estereotips.

La primera part de la Conferència l’ha portat a terme el Doctor Serra Grima, posant de manifesta que “la mort sobrada la pateixen malalts que fan esport. Per tant, les revisions del cor haurien de fer-se a tots aquells que practiquen un esport, per tenir la seguretat de que no tenen cap patologia al cor. Per això és molt important conèixer una valoració de l’aptitud esportiva bàsica, que és del que s’ha parlat a aquesta primera part de la Conferència.

Quant existeix un risc cardiovascular?

  • Cardiopatia orgànica no diagnosticada però amb símptomes.
  • Cardiopatia orgànica aguda.
  • Cardiopatia isquèmica no diagnosticada amb antecedents familiars de risc cardiovascular.

Serra Grima, seguint amb  l’imprescindible tasca de la prevenció, ha deixat clar quins són els nivells  a seguir quant hi ha riscos cardiovasculars en els esportistes:

  • Assistència Primària: metges de família, pediatres, infermeres tenen una funció bàsica de primer nivell.
  • Segon nivell: seguiment per especialistes en medicina de l’esport.
  • Derivació al cardiòleg en casos de dubte.

L’esport no és contraproduent per la mort sobtada. Si estem sans és una font de salut. “L’esport estimula la producció d’endorfines que generen benestar i estant molt relacionades amb la concentració i l’atenció” segons el Dr. Ricart Serra Grima, cardiòleg del FC Barcelona durant vint anys.

IMG_6844

En la segona part de la Conferència, dirigida pel Dr. Francesc Carreras ( Doctor en Medicina de la UAB, Director de la Unitat d’Imatge Cardíaca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, membre del CIBERCV-ISCII, expert en ecocardiografia i tècniques d’imatge cardíaca avançada-9, ha iniciat la seva conferència fent una definició sobre la mort sobtada: “Mort sobtada és l’aparició sobtada o inesperada d’una aturada cardíaca en una persona que aparentment es troba sana i en bon estat”.

Francesc Carreras ha mostrar unes estadístiques molt interesants que corroboren la excepcionalitat de la mort sobtada en la pràctica esportiva a Espanya, amb dades des de 1995 a 2006 en federats de tots els esports:

  • 180 morts en aquest període.
  • El que és el mateix: 16 morts/ de 3.500.000 esportistes de totes les federacions.

Les causes de la mort sobtada en esportistes joves són com a conseqüència de patir: anomalies congènites de les arteries coronàries, malaltia arterioscleròtica coronària, miocardiopatia arítmia genètica i miocardiopatia híper tròfica.

El Dr. Francesc Carreras ha informat de les característiques identificaries de la mort sobtada durant la pràctica esportiva:

  • Pèrdua brusca de consciència.
  • Ulls oberts amb mirada fixa.

La forma d’actuar ha de ser immediata amb un massatge cardíac (RCP) i desfibril·lació.

La resposta a la pregunta: Perquè mor un esportista de mort sobtada? Ha estat molt clara per Carreras Costa:

  • MENORS DE 35 ANYS: Les malalties cardíaques hereditàries (miocardiopatia hipertròfica, displàsia eritrogènica, canal paties), anomalies congènites de les artèries coronàries, orígens hereditaris, múscul cardíac gran, anomalies en les artèries (de difícil diagnòstic si no s’utilitzen tècniques d’imatge cardíaca avançada), són les causes més prevalent).).
  • MAJORS DE 35 ANYS: Infart agut de miocardi és la causa més freqüent.

IMG_6850

A la Conferència han assistit,  l’Alcalde de La Pobla de Mafumet, Joan Maria Sardà, la Regidora d’esports, Estefanía Serrano, el Secretari de l’FCF, i Delegat de l’FCF a Tarragona, Josep Vives, el Directiu de l’FCF, Ricardo Pacheco; el Subdelegat de la Delegació de Tarragona de l’FCF, Rafael Pinedo, i tots els Directius de l’Estructura Federativa de la Delegació de l’FCF a Tarragona. Per part de la Mutualitat Catalana de Futbolistes, el Director General, Miquel Pardo, i el Subdirector, Antonio Artero.

IMG_6866 IMG_6852

Josep Vives, Delegat de Tarragona de l’FCF ha assegurat que: “Ha ningú li agrada sentir parlar d’un tema tant greu com és la mort sobtada. Però el futbol ha d’estar preparat i treballar per prevenir que els jugadors morin a un terreny de joc. Agraeixo l’esforç fet per la Mutualitat Catalana de Futbolistes per difondre un missatge clar sobre aquest tema tant delicat”.

IMG_6830

Per la seva banda, el Director General de la Mutualitat Catalana de Futbolistes, Miquel Pardo ha valorat “la tasca feta durant aquests mesos pels cardiòlegs Ricard Serra Grima i Francesc Carreras Costa en aquestes quatre Conferències fetes a tot el territori. A més de la tasca assistencial, és molt important que la Mutualitat faci una tasca de formació, divulgació i prevenció al món del futbol”.

Finalment, l’alcalde de La Pobla de Mafumet ha fet el discurs final de l’acte. Joan Maria Sardà ha destacat “la tasca de divulgació feta per la Mutualitat Catalana de Futbolistes amb la col·laboració de la Delegació de Tarragona de la Federació Catalana de Futbol. També s’ha mostrat satisfet de que La Pobla de Mafumet sigui un zona cardioprotegida.

IMG_6868