EL FUTBOL, FONT SALUDABLE


futbolfontsalut

Està demostrat que jugar al futbol una hora tres vegades per setmana manté el cos sa. A més a més, és un joc divertit que augmenta l’estat d’ànim dels practicants. Per tant, podem cuidar la nostre salud jugant al nostre esport favorit.

Hi ha estudis que així ho demostren. Un estudi fet a Dinamarca per Peter Krustrup «Recreational soccer has significant beneficial effecs on performance and health profile» demostra que jugar al futbol regularment en el temps lliure és, a llarg plaç, una de les millors garanties de salut.

El doctor Peter Krustrup, de la Universitat de Copenhaguen (Dinamarca), va realitzar el següent experiment: va oferir a un grup d’homes d’entre 20 i 43 anys que no feien exercici la opció de jugar al futbol o córrer una hora tres vegades a la setmana, va investigar els efectes d’aquests exercicis i els va comparar amb els paràmetres d’homes de la mateixa edat esportivament inactius. Des de fa molt de temps se sap que l’exercici físic afecta positivament al sistema cardiovascular i al metabolisme, però per determinades disciplines esportives no s’havien aconseguit masses dades fins la data. En l’estudi del doctor Krustrup no només va descendir la pressió sanguínia dels jugador de futbol si no també la proporció de grassa corporal, al temps que es va produir un increment de la seva massa muscular.

El metge danès va fer accent explícitament en el beneficis que resulten els típics canvis de ritme i els freqüents acceleracions que es donen en el futbol no solament per la salut cardiovascular si no també per desenvolupament muscular i catabolisme de les grasses. Per això, jugar al futbol és una esport més efectiu que només córrer. Així, per exemple, els corredors perden menys pes i guanyen menys múscul que quins opten per jugar a futbol. Altre observació important es que els corredors pateixen més, mentre que els jugadors de futbol tot just se n’adonen de l’esforç ja que s’ho passen d’allò més bé. «El futbol és molt més que un popular esport d’equip. És un instrument enormement valuós pel manteniment de la nostra salut», resumeix el doctor Krustrup.

L’estudi concorda plenament amb la nova iniciativa de l’organisme rector del futbol mundial i del Centre de Investigació i Evaluació Mèdica de la FIFA (F.Marc) d’acomiadar el futbol com l’activitat d’oci ideal per promoure la salut. Córrer o anar a un gimnàs regularment tres vegades a la setmana exigeix molta disciplina, entre d’altres raons perquè no es tant divertit. Una campanya més fructífera en favor de la salut requereix que fem exercici amb alegria. «Aquí és on resideix la gran avantatge del futbol», insisteix el Profesor Jiri Dvorak.

Font: FIFA