L’ASMA I EL FUTBOL


ASMA

L’asma és una de les malalties cròniques més freqüents en la població general. Si bé, la freqüència en els adults s’apropa al cinc per cent, en els atletes es calcula que són entre un deu i quinze per cent. Tradicionalment, l’asma ha estat detectada en esportistes que competeixen en esports de resistència amb climatologies fredes, especialment els que realitzen esquí de fons i natació, i també en atletes que realitzen esports d’estiu.

Durant un estudi científic realitzat amb jugadors de futbol professionals al Canadà, es va observar i verificar mitjançant exàmens mèdics una alta preponderància d’asma. L’asma té molts orígens: l’asma al·lèrgica causada pel pol·len o pols es molt coneguda. L’asma que es presenta durant l’activitat física es denomina asma induïda per l’exercici físic.

Si jugues a futbol i pateixes asma, el teu metge determinarà l’objectiu del tractament per que no presenti símptomes i puguis mantenir una funció pulmonar normal durant un partit de futbol. El tractament antiinflamatori, especialment els asteroides d’inhalació, constitueixen el tractament més important per l’asma.

No obstant, l’ús freqüent de qualsevol tipus de droga en relació amb l’esport competitiu pot generar la sospita de que aquestes drogues s’utilitzen per millorar el rendiment físic i no com tractament mèdic per una malaltia.

De les drogues rellevants pel tractament de l’asma, els anomenats beta2-agonistes i els gluco corticosteroides es troben en la lliste de substàncies prohibides. Per un tractament profilàctic adequat de l’asma i l’asma induïda per l’exercici físic, es permet l’aplicació d’inhaladors, però serà necessari, en els casos professionals, aconseguir una Exempció per Ús terapèutic (EUT).

El més important es que si el teu fill o filla pateixen asma, sàpigues que amb un bon tractament no és incompatible amb jugar a futbol.

Font: FIFA