DIABETIS I FUTBOL


diabetis 2

Els diabètics poden fer exercici i jugar a futbol al mateix nivell que qualsevol altre persona. Hi ha molts esportistes professionals que conviuen amb la diabetis al mateix temps que destaquen en les seves respectives competicions esportives. Per tant, la diabetis i el futbol no són incompatibles, es més, el fer exercici pels diabètics és un bon remei per la seva bona salut. Un bon control del sucre amb una bona dieta i, sobretot, un autocontrol, la pràctica del futbol o qualsevol altre esport, es molt recomanable pels diabètics.

COM AJUDA L’EXERCICI A LES PERSONES AMB DIABETIS?

Sense dubte, els aporta molts beneficis:

– Enfortiment dels ossos i músculs.

– Redueix el risc de cardiopaties i alguns tipus de càncer.

– Millora la coordinació, l’equilibri, la força i la resistència.

– L’exercici augmenta el nivell d’energia.

– L’exercici contribueix a que la insulina exerceixi millor la seva funció, el que ajuda a mantenir les concentracions de sucre en sang dins dels límits saludables.

– Ajuda a elevar la teva autoestima i la seguretat en un mateix.

– Allibera de tensions i afronta l’estrès, a part de relaxar i aixecar l’ànim.

Tots els adolescents -no només els que pateixen diabetis – tenen la obligació de fer-se un control mèdic abans de començar a jugar a futbol en un club federat. El teu metge t’indicarà que canvis hauries d’introduir en el teu pla de control de la diabetis, ja sigui com has de comprovar la teva concentració de glucosa en sang i/o en la pauta de medicació, mentre juguis a futbol.

El teu metge et donarà llum verda perquè facis activitat física com el futbol o altre esport. No oblidem, que fer esport és una part molt important del plan de control de la diabetis. No obstant, és possible que el metge et recomani evitar esports d’aventura com l’escalada o el submarinisme. Això és degut a que podries patir greus lesions si baixa massa la concentració de sucre en sang durant la pràctica d’aquests esports.

DIABETIS 3

Aquests seran els consells que et donarà el teu metge a l’hora de fer exercici:

– Controla’t el sucre. El teu metge t’indicarà quan has de comprovar la teva concentració de sucre en sang, es probable que ho necessitis fer abans i desprès d’un partit o entrenament.

– Pren la dosi correcta d’insulina. Es possible que el teu metge et recomani reajustar la dosi d’insulina quan hagis de jugar a futbol. Si t’injectes insulines, no ho facis en una part del cos que utilitzis per l’activitat abans de practicar-les,com per exemple injectar-se insulina en la cama amb la que jugaràs a futbol. Això podria provocar que la insulina s’absorbís massa ràpid. Si portes una bomba d’insulina, assegura’t que no interfereix amb la pràctica de l’exercici i que no es pot desconnectar durant un entrenament o partit. El metge et guiarà en tot moment.

– És fonamental una bona alimentació adequada pel diabètic. El teu equip de metges també t’ajudarà a adaptar el teu pla dietètic amb la finalitat que tinguis suficient energia per fer exercici. Per exemple, igual necessitaràs prendre un aliment addicional abans, durant o desprès de jugar o entrenar. Seguir una dieta adequada per la diabetis és fonamental, no només per la teva pràctica esportiva si no per la teva vida saludable i controlada.

– Parla amb els teus entrenadors. Assegura’t que els teus entrenadors sàpiguen que tens diabetis. Informa’ls sobre el que necessites fer per controlar la diabetis abans, durant i desprès dels partits i/o entrenaments.

– Pren el control. No dubtis en deixar de fer exercici o prendre’t un respir si necessites picar alguna cosa, beure aigua o anar al lavabo. Si no et trobes bé, o tens algun signe de que alguna cosa no va bé, millor deixar la sessió d’entrenament o demana el canvi.

El teu endocrí t’ensenyarà quines concentracions de sucre són adequades o inadequades per fer exercicis. Si la concentració de sucre és inadequada, també t’explicarà que has de fer per poder retornar a l’activitat que estaves practicant. Si perceps qualsevol dels signes o símptomes que figuren a continuació, deixa de fer exercici i segueix el teu pla de control de la diabetis.

Es possible que tinguis una concentració baixa de sucre en sang si:

– estàs suant molt.

– notes que se te’n va el cap o et sents marejat.

– estàs tremolós.

– et sents dèbil.

– estàs ansiós.

– tens gana.

– et fa mal el cap.

– et costa concentrar-te

– estàs confós.

Es possible que tinguis una concentració alta de sucre en sang si:

– tens molta sed.

– tens que orinar molt.

– estàs esgotat.

– veus borrós.

Tant mateix, fixa’t en qualsevol tall, esgarrinxada o ampolla que tinguis i explica-li al teu metge si es posen molt vermells, si s’inflamen o et supuren pus.

No t’espantis desprès d’explicar-te tot el que has de tenir en compte. Estant preparat i sabent com seguir el teu pla de control de la diabetis, podràs preveure els problemes relacionats amb aquesta malaltia durant la pràctica del futbol. Hi ha més d’un futbolista professional diabètic que competeix al màxim nivell.