CONSELLS PER ADAPTAR-SE AL CANVI D’HORARI D’AQUEST CAP DE SETMANA


cambio hora

El canvi d’hora dues vegades l’any (dissabte nit és el canvi d’horari d’estiu) comporta una alteració del ritme biològic que pot provocar trastorns del son, sobre tot en els nens i la gent gran, que són els més vulnerables en aquests canvis de rutina. Les persones que pateixen problemes neurològics com migranyes o epilèpsia, poden patir un deteriorament transitori dels seus símptomes i als que habitualment tenen dificultat per conciliar el somni els costarà més acostumar-se al canvi.

Però no fem un gra massa d’aquesta situació. Els experts assenyalen que els efectes sobre l’organisme en el cas de persones sanes són mínimes – poden sentir-se més cansades del que es habitual, una mica desorientades o amb falta de concentració – i que, en uns dies –entre tres i cinc – el cicle vigília-son s’haurà compensat. No obstant, recomanem una sèrie de consells per adaptar-se millor al canvi d’hora i reduir al màxim les possibles molèsties i inconvenients:

  • Modificar paulatinament l’horari dels dinars per adaptar-lo poc a poc al nou.
  • Ajustar també l’hora d’acostar-se (començar uns dies abans del canvi d’hora, amb 15 minuts cada dia).
  • No fer la migdiada fins que l’organisme s’habituï al nou horari de son.
  • Mantenir-se hidratat.
  • No prendre medicaments per dormir, ni begudes alcohòliques, i limitar la ingesta de cafeïna.

Un dels avantatges és precisament en l’esport i activitats recreatives a l’aire lliure. Més hores de llum signifiquen també més temps per gaudir de les activitats que es realitzen a l’aire lliure, com practicar futbol. O sigui, que ànims i a gaudir del canvi d’hora, que arriba l’estiu.