LES LESIONS CONDRALS AL GENOLL


rodilla

Les lesions condrals del genoll són el resultat del dany al cartílag articular del genoll. El cartílag articular és un teixit connectiu específic que recobreix les superfícies articulars.

El cartílag articular no està innervat per la qual cosa no causa dolor ni sensibilitat quan experimenta una lesió lleu o moderada. I tampoc té la capacitat de regenerar aquesta lesió. Els símptomes de les lesions del cartílag és fan més evidents en etapes avançades de la vida, però també es poden donar en èpoques de joventut.

Molts factors influeixen sobre les lesions condrals en el genoll, incloent l’edat del pacient quan comença la degeneració, el seu nivell d’activitat, el seu pes, i la presència d’un problema lligamentós. Encara que el problema al cartílag hagi estat present durant anys, a vegades és necessària una lesió sobtada perquè s’evidenciïn els símptomes. Si aquesta lesió sobtada no es dona, desprès de molts anys de contacte i desgast d’os contra os, el pacient desenvoluparà artritis, el que li causarà una varietat de símptomes.

La lesió del cartílag es classifica en graus des de lleu a sever, podent tots els graus presentar característiques d’artritis:

  • Grau 0: cartílag normal.

  • Grau I: En aquesta etapa, el cartílag comença a posar-se tou a causa de la inflamació.

  • Grau II: En aquesta etapa apareix un defecte parcial del gruix amb fibril·lació (aparença esquinçada) o fissures en la superfície que no arriben a l’os o no excedeixen un diàmetre de 1,5 cm.

  • Grau III: Aquesta etapa presenta un augment en la quantitat de fibril·lació i fissures que arriben a l’os subcondral en un àrea amb un diàmetre major a 1,5 cm. Els pacients solen queixar-se de sons al doblegar el genoll i dolor o dificultat per aturar-se des de la posició de cames.

  • Grau IV: En aquesta etapa, l’os subcondral es troba exposat, el que implica que el cartílag s’ha desgastat totalment. Quan les àrees involucrades són amplies, el dolor sol fer-se molt sever limitant l’activitat funcional.

Símptomes lesions condrals del genoll:

Els símptomes d’una lesió condral produïda com a resultat de la lesió del cartílag articular no es presenten amb la prominència d’un esquinçament del lligament creuat anterior o un esquinçament d’un menisc. Els símptomes comencen de forma lleu i progressiu amb el temps.

Una vegada apareixen, inclouen:

  • Inflamació intermitent.

  • Dolor associat amb el caminar perllongat o pujar escales.

  • El genoll cedeix o es flexiona bruscament quan està sotmès a pes.

  • El genoll pot trencar-se

  • El genoll pot produir sorolls durant el moviment.

El diagnòstic d’una lesió condral pot ser difícil. Moltes vegades un genoll inflamat pot oferir un examen normal. Les tècniques d’imatge com la radiografia, la ressonància magnètica o un examen per via d’una artroscòpia poden determinar si hi ha pèrdua del cartílag disminuint l’espai entre les superfícies òssies.

Tractament no quirúrgic:

La degeneració del cartílag articular generalment es tracta sense cirurgia. És recomanen exercicis específics per enfortir els músculs que envolten l’articulació, suplements i possiblement injeccions d’àcid hialurònic per millorar la lubricació de l’articulació i reduir la fricció. Existeixen medicaments que pod n prescriure’s per tractar els símptomes associats amb les lesions condrals. Però, donat que el creixement de nou cartílag no és possible, aquests medicaments no curen l’afecció si no que permeten al pacient portar una vida més activa i lliure de dolor. El següent pas en el tractament és la intervenció quirúrgica.

Tractament quirúrgic:

En els darrers anys s’han produït importants avanços en el tractament quirúrgic per solucionar els defectes del cartílag articular. Els que s’utilitzen amb més freqüència pel tractament dels defectes condrals són: el rasurat i la microfractura.