L’EDEMA OSSI


EDEMAOSI

Un edema ossi és, de la forma més senzilla d’explicar, un blau dintre de l’os. Com quan et dones un cop en la cama i desprès se’t posa morat, però en lloc de ser en els teixits tous, és en l’os.

Com es fa un edema ossi?

L’edema ossi apareix per un impacte i poques vegades per fatiga com passaria amb trencaments per estrès.

El més normal es que vingui acompanyat d’una periostitis a la zona de l’impacte, és a dir, amb un cop s’aixafa el teixit tou, desprès el periosti que és la capa que rodeja a l’os, fent que aquest es desprengui de l’os, i per últim colpeja l’os creant un trencament de la zona esponjosa interna de l’os (Fractura trabècula).

L’edema ossi és un procés produït per una disminució del reg sanguini i de l’aportació d’oxigen principalment, amb una simptomatologia  de tipus moderada apareixent desprès del procés agut. Es pot trobar en processos traumàtics, degeneratius, infecciosos, tumorals i isquèmics.

L’edema de medul·la òssia és un procés que apareix, està present o actua conjuntament amb altres alteracions o patologies de procés inflamatori que afecten a la medul·la de l’os.

La inflamació és una resposta natural del cos a la irritació o el deteriorament dels teixits, causant inflor, enrogiment, sensació d’ardor i limitació en el funcionament de l’articulació afectada. El cos humà en els primers moments o estadis de la inflamació articular, provoca un augment del líquid per regenerar teixit, és una fase reparadora; el depòsit d’aquest líquid genera edema ossi.

Generalment, la presència d’edema ossi s’acompanya de basament articular i edema de parts toves, amb sensació de calor, dolor, i limitació de la funcionalitat.

Si el líquid inflamatori no se reabsorbeix, la evolució de la fase destructiva pot provocar osteonecrosi, que és la mort de teixit de l’os causada per la interrupció del subministrament sanguini.

Segons la classificació de Ficalt i Arlet, hi ha quatre graus classificatoris en la severitat de la osteonecrosi, els dos primers són potencialment reversibles, els dos últims arriben a la col·locació de pròtesi.

Diagnòstic:

Només una Ressonància Magnètica ens permetrà observar l’existència d’un edema ossi i la presència dels primers estadis o fases d’una osteonecrosi.

Quan una osteonecrosi es pot visualitzar en una radiografia normal, és que l’os està ja bastant afectat i es massa tard.

El principal objectiu és la reabsorció total de l’edema ossi en el menor temps possible, perquè no derivi en una patologia greu com és l’osteonecrosi.

 

Tractament:

  • Infiltració de la zona si el dolor es molt agut.
  • Enfortiment dels músculs de la zona, sense molta càrrega però amb moltes repeticions per arribar a l’esgotament muscular.
  • Treball de piscina, sense gravetat, on es poden fer esforços però amb el gest de l’esport que practiquem (futbol) sense forçar l’articulació.
  • Aplicació de calor.
  • S’han de fer massatges i tocar la zona dolorosa. Massatge en els 2-3cm on més fa mal.