LESIONS DE COLUMNA EN CREIXEMENT, ESCOLIOSI


escoliosis

És una malaltia multifactorial relacionada amb una maduració anòmala del sistema nerviós central associada a un desequilibri de l’esquelet axial.

SÍMPTOMES.-

L’escoliosi idiopàtica no es una causa de dolor d’espatlla ni, habitualment, d’altres problemes de salut, si no solament una “peculiaritat estètica”.

MECANISME LESIONAL.-

Les escoliosis poden ser degudes a malformacions. En aquest cas són congènites (existeixen des del naixement); per exemple, falta de formació de la meitat d’una vèrtebra. També poden aparèixer com una manifestació d’altres malalties com la neurofibromatosi, la síndrome de Marfan o malalties neuromusculars). Però, la majoria de les escoliosis, i que apareixen en nens sans, són “escoliosis idiopàtiques). Es desconeixen els mecanismes exactes pels quals apareix aquesta malaltia, però se sap que hi haurien implicats varius gens; uns sembla estar vinculats a l’aparició o predisposició a que aparegui la corba escoliòtica i altres durant la seva progressió.

TRACTAMENT.-

Corrents elèctriques, exercici, diferents tipus de cotilla i cirurgia.

PREVENCIÓ.-

L’escoliosi postural es pot prevenir amb una adequada higiene postural, però la escoliosi verdadera al ser congènita no es pot prevenir tan fàcilment.