L’ALZEHIMER I EL FUTBOL


Aalzheimer

Avui és el Dia Mundial de l’Alzheimer. Potser sorprendrà a més d’un el títol que hem escollit per il·lustrar aquest article, però sí, el futbol s’utilitza com a teràpia no farmacològica per demències i l’Alzheimer. De fet, la Fundació Salut i Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona, ja van presentar fa tres anys un estudi on demostra  que els pacients que parlen i recorden anècdotes de futbol milloren el seu estat d’ànim i exerciten la seva ment intentant retardar el deteriorament cognitiu.

Les persones amb deteriorament cognitiu, exjugadors amb aquesta patologia, exfutbolistes amb les capacitats mentals plenes i un observador participen en aquest tallers. Amb fotografies antigues, xerrades d’exjugadors professionals, vídeos i objectes cedits per clubs com el FC Barcelona i el Valencia CF, es parla de futbol i s’ajuda a recordar als pacients amb demències i se’ls estimula amb converses de grup, amb la qual cosa es va millorant l’estat d’ànim del pacient, ja que els pacients van molt contents als tallers i se senten còmodes afrontant la seva patologia d’altre forma amb aquest tipus de activitats.

Els experts en aquesta teràpia asseguren que normalment, en les teràpies es treballa amb reminiscències de la pròpia vida, però amb el futbol es poden unir a les persones i obtenir punts de trobada. El futbol ostenta elements de identitat, pertinença i emoció que enriqueixen molt la experiència a l’hora de recordar, de manera que no només entra en joc l’experiència personal sinó també que es comparteixen vivències.