LA NECESSITAT DE DETECTAR UNA APENDICITIS A TEMPS, SÍMPTOMES


apendicitis

Una apendicitis pot aparèixer en qualsevol lloc i moment, i les conseqüències, de no ser detectada a temps, porta amb seguretat a problemes molt greus. Evidentment no és una malaltia esportiva, però hem de conèixer els seus símptomes perquè les conseqüències d’una apendicitis són perilloses. Per això, com més aviat es detecta una apendicitis, més fàcil resultarà el seu tractament, i més allunyats estarem del perill. Davant un dolor abdominal costal hem d’acudir a un hospital d’urgències per descartar que aquest problema sigui per culpa d’una apendicitis. L’apendicitis és una inflamació de l’apèndix i requereix d’una atenció mèdica immediata. És molt important aprendre a distingir entre els seus símptomes i els propis d’un mal de panxa normal i corrent per poder sol·licitar atenció mèdica immediata quant els reconeguis en els teus fills o en tu mateix.

L’apendicitis sol començar amb febrícula (febre moderada) i dolor al voltant del melic, que poden anar acompanyats de vòmits, diarrea o restrenyiment. Però no sempre. El dolor sol empitjorar i desplaçar-se cap a la part inferior dreta del ventre.

L’apendicitis afecta a tothom, però sobre tot a nens d’edats compreses entre els 11 i els 20 anys.

Per què existeix l’apendicitis

L’apèndix és un òrgan de la mida d’un dit adossat a l’intestí gruixut a la part inferior dreta de l’abdomen. L’interior de l’apèndix és una espècie de carreró sense sortida que connecta amb l’intestí gros. Quan la sortida a l’intestí gros s’obstrueix, l’apèndix s’infla i és molt fàcil que s’infecti amb els bacteris continguts de la femta. Si l’apèndix infectat no s’extirpa, pot rebentar, disseminant els bacteris i la infecció per tot l’abdomen, el que pot generar greus problemes de salut.

Símptomes de l’apendicitis

Entre els símptomes de l’apendicitis s’inclouen els següents: fort dolor abdominal, sobretot al voltant del melic o en la part inferior dreta de l’abdomen (és possible que al principi sigui intermitent i desprès es torni constant i agut); febrícula (febre lleugera); pèrdua de la gana; nàusees i vòmits; diarrea (especialment en petites quantitats i amb mucositats); orinar freqüentment i/o tenir una necessitat urgent i anòmala d’orinar; abdomen inflat i distès, especialment en nens petits.

Si l’apendicitis no es tracta, l’apèndix inflamat pot rebentar al cap de 24 a 72 hores de l’aparició dels símptomes. Si rebenta l’apèndix, el dolor es pot estendre per tot l’abdomen i la febre pot pujar considerablement, arribant als 40º C.

Si sospites que tu, el teu fill, o qualsevol del teu equip pateix apendicitis, truca a urgències immediatament i no li donis analgèsics (medicaments per alleujar el dolor), aliments ni begudes, llevat que t’ho indiqui el metge.

Diagnòstic

A causa que els símptomes de l’apendicitis poden ser similars als d’altres afeccions mèdiques, no és gens fàcil emetre un diagnòstic d’aquesta malaltia. El metge explorarà l’abdomen del nen per detectar signes de dolor o àrees sensibles a la pressió i el tacte, i també sol·licitarà un anàlisi de sang i d’orina, radiografies d’abdomen i tòrax i una tomografia axial computada (TAC) de la zona abdominal.

Tractament

L’apendicitis es tracta extirpant l’apèndix inflamat mitjançant una apendicectomia. Els cirurgians poden fer una incisió tradicional a l’abdomen o bé utilitzar un petit instrument anomenat laparoscòpia que permet fer un orifici de menor grandària. La intervenció sol requerir de dos a tres dies d’internament hospitalari.

Si rebenta un apèndix infectat, també s’haurà d’extirpar quirúrgicament, però en aquests casos es requereix un internament hospitalari més llarg perquè els antibiòtics puguin eliminar tots els bacteris disseminats per l’organisme del pacient.

No hi ha manera possible de prevenir l’apendicitis, però amb les sofisticades proves de diagnòstic que existeixen en l’actualitat i els antibiòtics, la majoria dels casos s’identifiquen i es tracten sense complicacions.