QUÈ HEM DE FER DAVANT UNA LESIÓ DE COLUMNA


Assistència a una víctima conscient

1- Tranquil·litzeu a la víctima i demaneu-li que no es mogui.

    Truqueu al 902108361 o al 112 o demaneu a algú que ho faci.

2.- Agenolleu-vos per darrera del cap de la víctima. Recolzeu els colzes al terra o als genolls per assentar els braços. Agafeu amb fermesa ambdós costats del cap de la víctima, posant les mans sobre les orelles; obriu els dits per no tapar-les completament, de manera que us pugui sentir. Mantingueu el cap en posició neutra (cap, coll i columna alineats).

VERTEBRAL1

3- Demaneu a algú que enrotlli mantes, tovalloles o peces de roba i les col·loqui a cada costat del cap de la víctima mentre li manteniu el cap en posició neutra.

Continueu subjectant-li el cap fins que se’n facin càrrec els serveis d’emergència, sense importar el temps que passi.

4- Demaneu al vostre ajudant que controli i anoti els signes vitals – respiració, pols i nivell de consciència- mentre arriba l’ajuda.

VERTEBRAL2

Assistència d’una víctima inconscient

1- Agenolleu-vos per darrera del cap de la víctima. Recolzeu els colzes al terra o als genolls per assentar els braços. Agafeu ambdós costats del cap de la víctima. Subjecteu-lo perquè quedi alineat amb el tronc i les cames.

2- Obriu les vies aèries de la víctima mitjançant elevació de mandíbula. Recolzeu les puntes dels dits en l’angle de la mandíbula; eleveu-la amb suavitat i no li doblegueu el coll.

VERTEBRAL3

3- Comproveu la respiració. Si la víctima respira, continueu subjectant-li el cap. Truqueu al 902108361 o al 112 o demaneu a algú que ho faci.

4- Si la víctima no respira, inicieu RCP (Reanimació Càrdio Pulmonar. Si necessiteu girar-la, utilitzeu la tècnica de tronc que roda.

5- Controleu i anoteu els signes vitals – respiració, pols i nivell de consciència- fins que arribi l’ajuda

Tècnica de tronc de roda

Aquesta tècnica s’hauria d’utilitzar per girar una víctima amb lesió de columna. Mentre subjecteu el cap i el coll, demaneu a una altra persona que li redreci les cames amb suavitat. Tres persones a un costat estiren la víctima cap a elles; a l’altre costat, dues guien el moviment. La persona situada a les cames, posarà les mans sota la cama més allunyada; la del mig subjectarà el maluc i la cuixa més allunyats.

Dirigiu els ajudants per girar la víctima. Mantingueu sempre alineats cap, tronc i cames; hauríeu de sostenir la cuixa en una postura una mica alçada per mantenir recta la columna.

VERTEBRAL4

Creu Roja de Catalunya