QUAN APAREIX LA FATIGA MUSCULAR


fatiga

La fatiga muscular és la disminució variable del múscul per generar força, ocasionada habitualment per la pràctica de l’esport. Consisteix en un pèrdua total o parcial, de les capacitats físiques de l’esportista. Aquesta fatiga muscular pot provocar serioses lesions i, per això, és molt important la prevenció.

La sensació de incomoditat i esgotament, dolor, necessitat d’aturar l’activitat física, rampes, o sacsejades musculars involuntàries, són alguns dels símptomes que poden aparèixer i donar-nos una senyal de que la podem patir.

Podríem dir que la fatiga muscular és el resultat de diferents factors:

  • Aparició de toxines de fatiga: El fetge juga un paper molt important, ja que la seva funció és d’eliminar-les.
  • Acidificació: producció d’àcid làctic, que apareix amb la pràctica de l’exercici anaeròbic, i àcid pirúvic, també clau en el metabolisme.
  • Trastorns de l’equilibri iònic: falta de soci, potassi, calci, magnesi, …
  • Deficiència d’hormones suprarenals: són els encarregats de mantenir l’equilibri sodi-potassi, o elevar el nivell de glucosa en sang, entre d’altres funcions.

Per evitar-lo, haurem d’escalfar bé abans de començar l’activitat, estirar abans, durant i desprès de fer esport, fer massatges preparatoris per l’esforç i els habituals a l’hora del descans. Haurem d’escollir bé el ritme de treball, de manera prudent i progressivament. Si et donen rampes musculars habitualment, hauries d’aplicar calor i donar un petit massatge.

També és recomanable fer canvis a la dieta. Hauríem de prendre aliments que accelerin el metabolisme, com fruites i verdures, i evitar els fregits, l’alcohol, o aliments processats com la farina blanca. És molt aconsellable prendre hidrats de carbono abans d’un gran esforç, com pasta o arròs, i beure molta aigua.