UNA WEB PER NOTIFICAR NOTÍCIES FALSES SOBRE SALUD


saludsinbulosInternet és una finestra oberta a la informació, que es pot consultar des de qualsevol lloc del món i en qualsevol hora. Una revolució a l’hora d’accedir i consultar continguts de tota mena, inclosos els relacionats amb la salut, que és, a més a més, un dels principals temes més consultats als buscadors de tot el planeta. Però tothom hauria de saber que no només hi ha informació fiable i contrastada a la xarxa. També hi ha molts rumors, continguts erronis i inexactes que poden posar en perill la salut de moltes persones i a més generar falses expectatives sobre les seves malalties. Per això, ha nascut el portal www.saludsinbulos.com, una nova web promoguda per l’Associació d’Investigadors en eSalud (AIES) en la que un grup de voluntaris digitals d’emergències (VOST) s’encarreguen de combatre aquestes informacions que no son veritat.

La web neix, a més a més, amb el suport de diferents organitzacions entre elles la de la Sociedad Española de Médicos de Atención Primaria (Semergen). Un estudi publicat pel portal Doctoralia i realitzat de forma simultània a España, Brasil, México i Polònia  assenyala que tres de cada quatre professionals sanitaris alerten de la falta de revisió per un especialista de la informació en la xarxa que consulten els seus pacients. El 45 % dels metges espanyols els preocupa la quantitat de informació que existeix a Internet, mentre que un 42 % dels propis especialistes adverteixen que aquest tipus d’informació no està actualitzada amb els darrers avanços mèdics.

Aquesta inquietud del col·lectiu mèdic parteix de que el 60 % dels internautes busquen informacions sobre salut. Per això, és clau detectar i denunciar aquells continguts que són falsos en un tema tan delicat com es el mèdic. De fet, www.saludsinbulos.com ofereix la possibilitat de notifica via online sospites relacionades amb rumors que circulen per internet i per les xarxes socials, que desprès un equip intern s’encarrega d’avaluar, notificar i confirmar-les o desmentir-les.