CONCEPTES BÀSICS D’UNA FRACTURA


Ja sabeu que una fractura és un trencament total o parcial d’un os. Els ossos són unes estructures molt fortes però un traumatisme a la seva resistència pot trencar-lo. Us parlem dels conceptes bàsics que has de conèixer per saber quins tipus de fractura, com saber si tens una fractura, com es consoliden o que fer davant un accidentat que presenta una possible fractura.

Aspecte d’una fractura

Desprès de fracturar-nos un os, l’extremitat s’aprecia inflamada, deforme i amb una mobilitat anormal. Algunes vegades, no es fàcil de distingir, semblant a una luxació o dislocació. El diagnòstic definitiu el faran els traumatòlegs examinant al pacient i fent una radiografia o altre procediment diagnòstic.

Tipus de fractures

  • FRACTURA OBERTA: L’os trenca la pell i surt a l’exterior. És exposada quan l’os no està cobert per la pell.
  • FRACTURA CONMINUTA: És una fractura amb múltiples fragments. Habitualment estan produïdes per lesions amb un gran impacte.
  • FRACTURA PATOLÒGICA: És una fractura que pateix un os malalt, ja sigui per un tumor o por una osteoporosis. La força necessària per trencar l’os pot ser mínima, com per exemple amb pacients amb osteoporosi avençada que es trenquen el maluc només caminant
  • FRACTURA DE TIJA VERDA: És una fractura que es produeix en els nens a vegades, L’os no es trenca com en els adults si no que es doblega com si fos la tija d’una planta.

Temps de consolidació d’una fractura

A la cicatrització de les fractures se les anomena consolidació. És quan vulgarment es diu que una fractura s’ha pegat o soldat. La consolidació es variable entre un os i altre. Per exemple, un escafoide de la ma pot trigar fins a 3 mesos.

En la consolidació intervenen alguns factors com: edat (els nens tenen una velocitat de consolidació molt més gran que els adults), malalties, el tipus d’os…

Pseudoartrosi

S’anomena pseudoartrosi a l’absència de formació d’un call ossi. L’os, per algunes circumstàncies (per exemple el tabaquisme, falta irrigació de sang, falta d’estabilitat) no consolida.

Com actuar davant un jugador fracturat

Les fractures són generalment lesions greus. Es pensa que un jugador fracturat se l’ha de portar immediatament al traumatòleg , què és l’encarregat de diagnosticar-la i tractar-la. Però hi ha algunes recomanacions que es poden donar com a Primers Auxilis:

  • Mai tractis de corregir la deformitat produïda per la fractura. Aquestes maniobres poden causar més dany i només les poden fer els especialistes.
  • Pots immobilitzar l’extremitat lesionada amb un diari, tauleta o cartró enrotllat.
  • Si creus que el pacient té una lesió a la columna cervical no moguis al pacients fins que arribi personal paramèdic especialitzat per traslladar-lo a un centre sanitari.
  • No li donis aliments ni begudes al pacients fins que no el vegi el mèdic. SI fa falta una cirurgia és necessari un període de dejuni.
  • No donar massatges sobre la zona afectada. Els massatges no ajuden a les fractures, i poden agreujar la inflamació.