UN ELECTROCARDIOGRAMA POT SARLVAR-TE LA VIDA


Aquesta proba s’ha convertit en fonamental per algú que vulgui practicar esport. Es tracta  d’una eina econòmica i molt efectiva per detectar malalties cardiovasculars i una més que probable mort sobtada. Per la qual cosa, els joves haurien de sotmetre’s a aquesta proba i repetir-la cada dos anys si es fa esport.

Un electrocardiograma pot detectar l’infart que hagi tingut un pacient, bloquejos i arítmies. Aquesta proba registra l’activitat elèctrica del cor. Cada batec produeix una activitat elèctrica i amb un electrocardiògraf es pot veure com és aquesta activitat i si hi ha alteracions del ritme cardíac. Amb aquesta important proba, sobre tot si es vol fer esport, s’analitza el ritme, regularitat dels batecs, mida i posició de les aurícules i ventricles. 

Aquesta activitat elèctrica s’explora des de la superfície del cos i es representa en un paper amb diferents traços gràfics. Aquests traços simbolitzen els estímuls elèctrics de les aurícules i ventricles.

Com es realitza:

És una proba molt senzilla, apta per qualsevol persona, sense cap mena de dolor, ni cap risc. Dura aproximadament cinc minuts. El pacient es queda amb el tòrax nu i tant en el pit com braços es col·loquen deu elèctrodes (adhesius o ventoses), que van units a l’electrocardiògraf.

El pacient roman tombat, relaxat, sense parlar, respirant normal i amb els braços i cames sense moure-les.

Com s’interpreten els resultats:

L’electrocardiograma d’una persona sana té un traçat particular i els canvis en aquesta línia determinarien si hi ha problemes. Uns resultats normals inclourien una freqüència cardíaca d’entre 60 i 100 batecs per minut, i un ritme cardíac constant i uniforme.

Resultats anormals:

Si els resultats són anormals pot ser degut a:

  • Deteriorament del miocardi.
  • Variacions en la quantitat de potassi, calci u altres electròlits a la sang.
  • Anomalia cardíaca congènita.
  • Cor engrandit.
  • Miocarditis.
  • Aturada cardíaca patida en el passat o en l’actualitat.
  • Reg sanguini escàs a les artèries del cor.
  • Arítmia.

Electrocardiograma per un preoperatori:

A més d’un de vosaltres, quan heu tingut que passar pel quiròfan, us han fet un electrocardiograma. És per preveure qualsevol anomalia al cor que podria complicar l’operació. Si hagués algun problema s’hauria de suspendre la cirurgia.