FRACTURA NASAL


fracturanas2

Al futbol no és difícil trencar-se el nas, alguns dels seus ossos, com l’envà. Cops de colze o d’altre mena estan a l’ordre del dia en la pràctica del nostre esport. Un nas fracturat, és un trencament o fissura en un dels ossos del nas.

Les causes freqüents d’un nas trencat són els esports de contacte, com el futbol, les baralles, les caigudes, els accidents automobilístics que produeixen traumatisme facial. Un nas trencat pot provocar dolor, a més a més de inflor i hematomes al voltant del nas i sota els ulls. El nas es pot veure tort i pot haver problemes per una respiració correcta.

El tractament per un nas trencat pot comprendre procediments per realinear-la. Per regla general, no es requereix cirurgia per un nas trencat.

Símptomes

 • Dolor o sensibilitat, especialment al tocar el nas.
 • Inflor del nas i al voltant de la zona.
 • Sagnat del nas.
 • Hematomes al voltant del nas o dels ull.
 • Nas tort o deformat.
 • Dificultat per respirar a través del nas.
 • Secreció de mucositat pel nas.
 • Sensació de que una o ambdues foses nasals estan bloquejades.

Quan haig de consultar al metge?

Necessitaràs atenció mèdica d’urgència si tens una lesió en el nas acompanyada per:

 • Una lesió en el cap o en el coll caracteritzada per dolor de cap intens, dolor de coll, vòmits o pèrdua de coneixement.
 • Dificultat per respirar.
 • Sagnat que no pots retenir.
 • Un canvi notable en la forma del nas que no és inflor, si no un aspecte encorbat o tort.
 • Líquid transparent i aquós de drena del nas.

Causes més habituals de la fractura de nas

 • Lesió per esports de contacte, com el futbol.
 • Altercats físics.
 • Accidents automobilístics.
 • Caigudes.

Pots trencar-te  el nas fins i tot caminant, si xoques contra un objecte fixe, com una porta de cristall o una paret.

Factors de risc

Qualsevol activitat que augmenti el risc d’una lesió facial augmenta el risc d’una fractura de nas. I la pràctica del futbol és un factor de risc, com també ho és el futbol americà o l’hoquei, muntar en bicicleta, aixecar peses…

Complicacions

 • Envà desviat: Una fractura de nas pot provocar un envà nasal desviat, un trastorn que es produeix que es produeix quan la prima paret que divideix els dos costats del nas (envà nasal) es desplaça i estreta les foses nasals. Els medicaments, com els descongestionants i antihistamínics, poden ajudar-te a viure amb l’envà nasal desviat, però es necessita una cirurgia per corregir el trastorn.
 • Acumulació de sang: En alguns casos, pot acumular-se sang coagulada en el nas fracturat, el que ocasiona un trastorn anomenat “hematoma de l’envà”. Un hematoma de l’envà pot bloquejar un orifici nasal o ambdós. L’hematoma de l’envà requereix un drenatge quirúrgic immediat per evitar danys en el cartílag.
 • Fractura del cartílag: Si la fractura es va produir degut a un cop fort com un accident automobilístic, és possible que també presentés fractura de cartílag. Si la lesió és el suficientment greu com per que sigui necessari un tractament quirúrgic, el cirurgià haurà d’atendre tant la lesió de l’os com la del cartílag.
 • Lesions en el coll: De la mateixa forma, les fractures de nas causades per lesions produïdes a alta velocitat, com en un accident de trànsit, poden estar acompanyades de lesions en el coll. Si el cop és el suficientment fort per trencar el nas, possiblement també tingui la força suficient per danyar els ossos del coll. Si creus que tens una lesió en el coll, consulta amb el metge immediatament.