ESCOLIOSI: LA CURVATURA DE L’ESQUENA


escoliosi1

L’escoliosi és una curvatura lateral de la columna vertebral que apareix, freqüentment, durant el període de creixement anterior a la pubertat. Malgrat que pot presentar-se com a conseqüència d’afeccions com la paràlisi cerebral infantil i la distròfia muscular, es desconeix la causa de la majoria dels casos d’escoliosi.

Generalment, els casos d’escoliosi són lleus; però, alguns nens manifesten deformitats en la columna vertebral que continuen empitjorant amb el pas dels anys. L’escoliosi greu pot ser incapacitant. Una curvatura especialment greu en la columna vertebral redueix l’espai dintre del pit, la qual cosa dificulta el correcte funcionament dels pulmons.

És fonamental, controlar mitjançant radiografies l’evolució de la curvatura en els nens. Habitualment, no és necessari un tractament. Però alguns nens han d’utilitzar dispositius d’immobilització per aturar la progressió de la curvatura. Altres poden necessitar cirurgia per evitar que l’escoliosi empitjori.

Símptomes:

Els signes i símptomes de l’escoliosi poden ser:

  • Espatlles diferents.
  • Un omòplat que sembla més prominent que l’altre.
  • Cintura diferent.
  • Un costat del maluc més alt que l’altre.

Si la curvatura produïda per l’escoliosi empitjora, la columna vertebral també rotarà o girarà, a més a més d’encorbar-se d’un costat a altre. Això fa que les costelles d’un costat del cos sobresurtin més d’un costat que de l’altre.

Quan hem d’anar al metge:

S’ha d’anar al metge si notes signes o símptomes d’escoliosi en el teu fill o filla. Les curvatures lleus poden formar-se sense que els pares o el mateix nen ho sàpiguen, donat que es manifesta gradualment i, per regla general, no produeixen dolors. Moltes vegades, són els mestres, entrenadors, amics, companys d’equip els primers que noten l’escoliosi.

Els metges no coneixen les causes del tipus més freqüent de l’escoliosi malgrat que poden haver factors hereditaris. Els tipus menys freqüents d’escoliosi poden ser a causa de:

  • Afeccions neuromusculars, com la paràlisi cerebral infantil o la distròfia muscular.
  • Defectes de naixement que afecten la formació dels ossos de la columna vertebral.
  • Lesions o infeccions de la columna vertebral.

Factors de risc:

Els factors de risc de patir escoliosi són:

  • Edat: Els signes i símptomes comencen durant el període de creixement, en la pubertat.
  • Sexe: Malgrat que ho pateixen tant nens com nenes en la mateixa proporció, en el sexe femení corren el risc d’un empitjorament de la curvatura amb necessitat de tractament.
  • Antecedents familiars: L’escoliosi pot ser hereditària, però la majoria dels nens que la pateixen no tenen antecedents familiars d’aquesta malaltia.

La natació, un complement essencial

La natació serà un esport complementari per corregir l’escoliosi . Té uns efectes molt positius sobre la musculatura de l’esquena i millora la flexibilitat a més de desenvolupar el sistema cardiopulmonar. Per això, és molt recomanable pels nens i nenes que pateixen escoliosi la pràctica de la natació. SI juguen al futbol, també serà molt important visitar al podòleg per fer plantilles que evitin el mal de turmells.