LES LESIONS ALS TESTICLES


testicles

Les lesions testiculars són relativament infreqüents però tothom que juga a futbol sap el dolor que provoca un cop a aquesta zona sensible del cos. Els testicles són molt vulnerables i es poden lesionar de moltes formes diferents.

Com estan suspesos dintre del sac en l’exterior del cos (escrot), per tant no estan protegits per ossos ni músculs, com altres parts del sistema reproductor i la majoria de la resta d’òrgans. A més a més, la ubicació dels testicles els converteixen en el principal focus de cops accidentals al terreny de joc; cops de pilotes, puntades…

Estan formats per un teixit “esponjós”, són capaços d’absorbir la majoria dels cops sense patir danys permanents. Malgrat ser molt sensibles, els testicles es poden recuperar ràpidament i les lesions menors és molt estrany que tinguin efectes a llarg termini. A més a més, el més probable es que la funció sexual i la fabricació d’esperma no es vegin afectades per una lesió testicular.

Inevitablement sentiràs dolor si et colpeges o et donen una puntada en els testicles, i fins i tot és possible que tinguis nàusees durant una estona. SI es tracta d’una lesió lleu, el dolor remetrà de forma gradual en menys d’una hora i la resta de símptomes acabaran per desaparèixer.

Pots fer diverses coses per trobar-me millor, com prendre medicaments contra el dolor (o analgèsics), tombar-te i reposar, utilitza roba interior que sostingui els testicles, i aplicar borses de gel en l’àrea. En qualsevol cas, és una bona idea evitar qualsevol activitat física intensa durant un temps i que t’ho prenguis amb calma durant uns dies.

De totes maneres, si el dolor no desapareix o experimentes un dolor extrem que persisteix durant més d’una hora, si l’escrot s’inflama o presenta blaus, o si experimentes un trencament d’escrot o de testicles; si continues amb nàusees i vòmits o si tens febre, consulta amb un metge d’immediat. Aquests són símptomes d’una lesió molt més greu que hauràs detractar amb la major brevetat possible.

Lesions testiculars greus

Entre els exemples d’aquest tipus de lesions es troben la torsió testicular i el trencament testicular.

En una torsió testicular, el testicle es retorça sobre si mateix, el que impedeix que rebi sang. És molt poc freqüent, però, quan això passa, no hi ha un motiu clar. En algunes ocasions, una torsió testicular passa degut a un traumatisme greu en els testicles o a conseqüència d’una activitat física molt intensa. Una torsió testicular és una emergència mèdica. Sol afectar als nens de 12 a 18 anys.

Si el metge corregeix una torsió testicular en un termini de 4 a 6 hores des del moment que comença el dolor, el més probable es que no hi hagi complicacions ni lesions permanents en els testicles. Però, si no es corregeix una torsió en aquest període de temps, hi haurà altes probabilitats de perdre el testicle o de tenir una producció d’esperma reduïda de forma permanent. A vegades, els metges corregeixen una torsió mitjançant una maniobra manual de reducció de la torsió. SI això no funciona, serà necessari operar.

Un trencament testicular no es fàcil de produir-se. Pot passar quan el testicle rep un cop potent i directe o quan el testicle s’aixafa contra l’os púbic (l’os que forma part anterior de la pelvis), el que ocasiona un sagnat dintre de l’escrot. Un trencament testicular, a l’igual que una torsió testicular i altres lesions greus en els testicles, causa un dolor extrem, inflamació de l’escrot, nàusees o vòmits. Per solucionar el problema, és necessari operar.