FRACTURA DEL CARTILAG DE CREIXEMENT


Una fractura del cartílag de creixement afecta la capa de teixits que estan en plena evolució pròxims a l’extremitat dels ossos d’un nen. Els cartílags del creixement són les parts més suaus i dèbils de l’esquelet; a vegades, són fins i tot més dèbils que els lligaments i tendons circumdants. Una lesió que pot causar un esquinç articular en un adult, pot causar una fractura del cartílag de creixement en un nen.

Les causes d’aquestes fractures de creixement solen ser per caigudes o cops en les extremitats mentre es practiquen esports competitius com el futbol, així com qualsevol esport de contacte o activitats recreatives com anar en bicicleta, monopatí, esquiar…

En ocasions, aquestes fractures del cartílag de creixement poden ser causa d’un ús excessiu, que es produeixen durant l’entrenament esportiu o moviments repetitius de llançaments.

Las fractura del cartílag del creixement és més freqüent en nens que en nenes (el doble de casos), perquè les nenes terminen de créixer abans que els nens. Als 12 anys, la majoria dels cartílags del creixement de les nenes han madurat naturalment i han estat reemplaçades per ossos sòlids.

 

Les fractures del cartílag de creixement freqüentment necessiten tractament immediat perquè poden afectar la manera en que creix l’os. Una fractura del cartílag de creixement que no va ser tractada adequadament, pot resultar en un os fracturat que termina més torçat o curt que la seva extremitat oposada. Amb un tractament adequat, la majoria de les fractures del cartílag de creixement es curen sense complicacions.

La majoria de les fractures en els cartílags de creixement es produeixen en els ossos dels dits de la ma, l’avantbraç i la part inferior de les cames. Els signes i símptomes d’una fractura e el cartílag de creixement pot incloure el següent:

  • Dolor amb o sense palpació, especialment en resposta a la pressió sobre el cartílag de creixement.
  • Impossibilitat de moure l’àrea afectada, o de fer pressió sobre l’extremitat.
  • Calor i inflor en l’extrem d’un os, prop d’una articulació.

Si sospites que el teu nen o nena té una fractura, porta’l al metge per que ho examini. Pots comprovar-ho si notes una deformitat visible en els seus braços o cames, o si el nen té problemes per practicar esports degut al dolor persistent.