QUÈ ÉS UN ICTUS?


ictus

L’ictus o més comunament anomenat infart cerebral o embòlia, és una malaltia cerebrovascular. Es produeix quan hi ha un trencament o obstrucció d’un vessament sanguini reduint-se el flux de sang que arriba al cervell. Degut a que la sang no arriba al cervell en la quantitat necessària, les cèl·lules nervioses no reben oxigen i deixen de funcionar.

Segons les dades del Grup d’Estudis de Malalties Cerebrovasculars de la Societat Espanyola de Neurologia, a Europa moren 650.000 persones d’aquesta malaltia, de les quals al voltant de 40.000 es produeixen a territori espanyol.

Tipus d’ictus:

Isquèmic o infart cerebral:

L’ictus isquèmic o infart cerebral, succeeix quan una artèria queda obstruïda, normalment per un coàgul de sang o trombe. El trombe limita de forma parcial o total el flux sanguini disminuint la quantitat d’oxigen que arriba al cervell.

Hemorràgic:

L’ictus hemorràgic, és el menys freqüent d’entre els casos, entre un 10 i el 15% dels casos. Es produeix al trencar-se un vessament sanguini (vena o artèria) derivant en una hemorràgia dintre del cervell. L’oxigen deixa d’arribar al cervell, per la qual cosa les cèl·lules nervioses deixen de funcionar i moren als pocs minuts.

Fibril·lació auricular:

És el tipus d’arrítmia més freqüent i afecta a més de 650.000 habitants del nostre país suposant un greu problema de salut i augmentant el risc de parit episodis cardíacs.

Símptomes de l’ictus:

A la majoria dels casos, és una malaltia que es desenvolupa molt ràpid, causant una lesió cerebral en pocs minuts. Amb menys freqüència, els símptomes de la malaltia van incrementant amb el pas de les hores.

Depenent del costat del cervell que quedi afectada, es produiran diferents símptomes:

  • Formigueig o debilitat muscular a la cara, braça o una cama especialment un costat del cos.
  • Dificultat per parlar, llegir o entendre als que parlen,
  • Distorsió de la visió en un dels ulls.
  • Mal de cap intens.
  • Pèrdua d’equilibri i de coordinació.

Què és un Codi Ictus?

Es tracta d’una estratègia per salvar vides, una eina que tot el món hauria de saber utilitzar per ajudar a reduir la mortalitat i la gravetat de les seqüeles pròpies de la malaltia.

Existeixen algunes formes d’anticipar-se o detectar quan una persona va a patir un ictus. Una d’ella, és l’Escala Cincinnati i consisteix en unes comprovacions bàsiques que es poden realitzar interactuant amb la persona afectada.

  • Ets capaç de somriure? Es tracta de fer que la persona somrigui i comprovar que els dos costats de la cara reaccionen de forma simètrica i no s’apreciï que un dels costats presenta deficiència al moure’s.
  • Aixeca els braços: Es demana a la persona que aixequi els braços durant uns segons. El més normal es que un dels braços no es mogui o que caigui de forma considerable respecte l’altre.
  • Pots parlar?: Quan la persona afectada per un ictus intenta parlar, ho farà arrossegant les paraules, sense sentit o directament no serà capaç de fer-ho.

Si al realitzar aquestes comprovacions el resultat és anormal és possible que la persona pugui patir un ictus de forma imminent. Si aquest és el cas, és molt important actuar ràpid i activar el que anomenem un Codi Ictus on l’assistència mèdica ha d’actuar de forma urgent. Cada minut és crucial perquè la persona afectada pateixi els menors mals possibles.

Existeixen factors de risc que fan que una determinada part de la població tingui un major risc de patir un ictus. Alguns d’aquests factors de risc, són tenir un nivell alt de colesterol, la hipertensió, el tabaquisme i la diabetis entre d’altres. La Societat Espanyola de Neurologia aconsella portar uns hàbits d’una vida saludables com mètode de prevenció i evitar partir un ictus.

La possibilitat de patir aquesta malaltia és més freqüent en persones a partir dels 55 anys i el risc és més elevat amb l’increment de l’edat.