QUI HA DIT QUE FUMAR PICADURA ÉS MENYS NOCIU?


 

picadura

El tabac de picadura és tan perjudicial com el convencional, en contra del que creu gran part de la població. Així ho confirma un estudi liderat per investigadors de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) les conclusions de les quals s’han publicat a la revista científica Environmental Research.
Aquest estudi neix d’un projecte més ampli basat en l’avaluació de les lleis del tabac aplicades a Espanya en 2006 i 2011. Concretament, el treball s’ha centrat en l’estudi de les nitrosamines específiques del tabac, carcinògens més prevalent en el tabac, presents en la saliva de 165 fumadors adults majors de 16 anys residents en Barcelona. Algunes d’aquestes nitrosamines, com la NNAL, NNK i la NNN, estan vinculades directament amb el càncer oral, d’esòfag i de pulmó.
“Els resultats conclouen que les concentracions d’aquestes nitrosamines específiques de tabac són similars a la saliva dels fumadors que consumeixen tabac de picadura convencional. La força d’aquest estudi és que és una mostra de la vida quotidiana” diu José M. Martínez Sánchez, responsable del Grup d’Investigació d’Avaluació de Determinants de Salut i Polítiques Sanitàries de la UIC Barcelona.
“Una de les falses creences que hi ha és que el tabac de picadura o d’embolicar, és menys perjudicial que el tabac manufacturat. No només això. Algunes persones arriben a dir, fins i tot, que el tabac d’embolicar “és més beneficiós”.
Malgrat que “desafortunadament l’Enquesta Nacional de Salut no registra tots els tipus de consum de tabac, existeixen estudis realitzats en el nostre país amb una bona metodologia que ens pot donar una aproximació: al voltant del 4% de la població fuma tabac de picadura. Entre els fumadors, el 16% declara fumar aquest tipus de tabac”.
Hi ha fumadors de tabac de picadura que no només fumen d’aquest tipus, sinó que també el manufacturat, incrementant així el consum. De fet, al voltant del 10% de tots els fumadors consumeixen conjuntament els dos tipus. A més, “alguns estudis han vist certa associació entre fumar tabac de picadura amb el consum d’altres drogues com l’haixix”.
Perquè es fuma tabac de picadura

En el cas de la ciutat de Barcelona, si el consum de tabac convencional era del 89,1% entre 2004 i 2005, aquest va caure al 71,8% entre 2011 i 2012. Pel que fa al tabac de picadura, el consum va passar del 1.4% al 15.4% en els mateixos períodes. Segons Martínez Sánchez: “Això és pel fet que aquest tipus de tabac és més barat i per tant millor per la població jove”.
Un altre motiu és que tenen la percepció de què “és més saludable”, pensant que és més natural. També pensen que “s’estan ficant menys quantitat de tabac quan elabores ells el cigarret”. Una ´´última causa pot ser l’acte social d’embolicar-se el cigarret”. Una última causa potser l’acte social d’embolicar-se el cigarret amb els companys. Tot suma.
Mesures per disminuir el consum de picadura
A partir de les troballes, els investigadors de la UIC de Barcelona llancen tres propostes per reduir la prevalença del consum de tabac de picadura.
1. Augmentar els preus: Fumar tabac a Espanya és més barat que a la resta d’Europa, en general. Si es tracta de tabac de picadura, encara més. Segons els experts el tabac de picadura no hauria de ser una alternativa més barata encara.
2. Conscienciar a la població: Sobretot al juvenil, de què el tabac de picadura és igual de perjudicial que el manufacturat. “És important seguir realitzant campanyes de salut en les escoles per incidir en les edats en les quals els joves comencen a fumar.
3. Afegir a les borses on s’embassa l’advertència de què “el tabac de picadura és igual de perjudicial que el manufacturat perquè conté les mateixes nitrosamines”.

CuidatePlus.Marca
https://cuidateplus.marca.com/bienestar/2019/08/02/alguien-dijo-tabaco-liar-fuera-danino-170794.html