DIFERÈNCIA ENTRE EL DOLOR DE GOLA, FARINGITIS I AMIGDALITIS


dolordegarganta

Mal de gola, el símptoma
El dolor de gola és un símptoma, tant de la faringitis com de l’amigdalitis. També està molt clar que l’hivern porta malalties relacionades amb el fred i els canvis sobtats de temperatura, com la grip. Moltes persones es refereixen i identifiquen indistintament el dolor de gola, la faringitis i l’amigdalitis, però en la realitat no és així. Per tant, el dolor de gola és simplement un símptoma, el que fa que un pacient acudeixi a un metge.
Amigdalitis i faringitis
Es tracta de la zona on està el dolor. Les dues es refereixen a la inflamació d’alguna part de les vies respiratòries superiors:
• Amigdalitis: És la inflamació o infecció de les amígdales.
• Faringitis: És la inflamació de la faringe.
Els símptomes de les dues patologies són pràcticament iguals. Inclouen dolor i irritació de la gola, inflamació de la zona afectada a l’hora d’empassar. A més, els agents patògens que ataquen a les dues zones són habitualment els mateixos.
Però, els pacients que tenen amígdales presenten habitualment una infecció, mentre que les que han estat operades i no les tenen, evidentment, semblen faringitis. Això no vol dir, que un pacient no pugui patir ambdues patologies, ja que les parts que componen les vies respiratòries superiors no són compartiments estancs, per la qual cosa una infecció pot propagar-se i afectar a vàries zones, donant lloc a afeccions com la faringe amigdalitis. La diferència és més clara en el cas de la laringitis, ja que “és l’última de les parts de les vies respiratòries superiors i compromet òrgans com les cordes vocals, per la qual cosa un dels símptomes comuns de la laringitis és la pèrdua temporal de la veu.
La millor prevenció, cuidar el sistema immunològic
Per prevenir aquestes malalties és fonamental mantenir un bon estat de salut i cuidar el bon funcionament immunològic. Per això, els experts recomanen hàbits correctes d’alimentació, descans suficient i reduir l’estrès, que són claus per mantenir un bon nivell de defenses en l’organisme.
També és recomanable fugir de llocs amb condicionaments, i evitar els canvis sobtats de la sensació tèrmica del carrer a l’hivern a espais amb aire condicionat que mantenen la temperatura molt alta, el que provoca alteracions de la mucosa de la gola. És important utilitzar estimulants del sistema immunològic i sempre que no substitueixin a uns hàbits saludables.