ALIMENTS QUE REFORCEN EL NOSTRE SISTEMA IMMUNE DAVANT EL CORONAVIRUS


Els temps han canviat i a tots ens preocupa molt més la salut per damunt de qualsevol altra cosa. És necessari més que mai tenir coneixement sobre els aliments per tal de mantenir el nostre sistema immune en perfectes condicions.

Cap aliment cura, però una bona alimentació enforteix el nostre sistema immune, no només ens proporciona energia i nutrients a les nostres cèl·lules sanes, sinó que són uns fantàstics aliats per reforçar el nostre sistema immune. Per fer-nos una idea, és el nostre exèrcit intern encarregat de defensar-nos ràpidament de qualsevol atac extern, i capaç de crear anticossos per protegir-nos a llarg termini.

Hem de tenir molt clar que cap aliment cura, però sí que ajuda a mantenir el nostre cos sa i fort, preparat per combatre la batalla contra qualsevol patologia.

Hidratació i coronavirus

La hidratació és igual d’important perquè la mucosa sana i hidratada serà primera barrera física a la qual el virus farà front i li costarà més entrar que en una mucosa seca i irritada. Per això, mantenir-nos hidratats és importantíssim. Begudes com el suc natural, infusions o gelatines també ens ajudaran, així com qualsevol aliment amb alt percentatge d’aigua com fruites i verdures.

El sistema immune

El nostre sistema immune no només afecta la nostra condició física general, també l’emocional. Hem de cuidar el nostre ànim, sentir-nos positiu, forts i actius com esportistes. Tot això, amb un bon descans, ens ajudarà a plantar cara de la millor manera possible a que qualsevol virus vulgui atacar-nos.

Recordem que el sistema immunològic és l’encarregat de la defensa de l’organisme contra patògens com bacteris i virus, fongs i reacciona contra les cèl·lules canceroses i elements estranys. Per combatre i preveure malalties, és indispensable mantenir n sistema immunològic fort.

Taula d’aliments, nutrients relacionats amb el sistema immunitari

El sistema immune és una xarxa complexa de cèl·lules i compostos químics que ajuden a defendre el cos contra les infeccions. Una quantitat de nutrients diferents estan involucrats en donar suport al nostre sistema immunològic perquè funciona normalment per que podem lluitar contra les infeccions.

Mantenir una dieta saludable i variada és la millor manera d’obtenir tots els nutrients que són importants pel seu sistema immunològic, així com tota la resta del cos.

NUTRIENTPAPER EN EL SISTEMA IMMUNEALIMENTS
Vitamina ADona suport a les cèl·lules T (un tipus de glòbul blanc que ajuda a identificar els patògens.El fetge, la llet sencera, i el formatge són fonts dietètiques de retinol. Vegetals de fulla verda fosca i fruites i vegetals de color taronja, com les pastanagues, el meló i la papaia són fonts dietètiques de carotenoides que el cos pot convertir en vitamina A.
Vitamina B6Ajuda a produir noves cèl·lules immunes, metabolitza els anticossos i ajuda a les cèl·lules immunes a comunicar-seAus de corral, peix, cereals per esmorzar, rovell d’ou, extracte de llevat, faves de soja, llavors de sèsam i algunes fruites i verdures com el plàtan, alvocat i pebrot verd
Vitamina B12Ajuda a produir noves cèl·lules immunesCarn, peix, marisc, llet, fornatge, ous i cereals per esmorzar
Vitamina CAjuda a les cèl·lules immunes a atacar als patògens, ajuda a eliminar les cèl·lules immunes velles del lloc d’infecció i ajuda a mantenir la pell, la nostra barrera externa contra la infeccióCítrics, nabius i groselles negres, fruits vermells, maduixes, papaia, kiwi, vegetals verds, pebrots i tomaques.   
CoureAjuda a protegir i alimentar les cèl·lules immunesPa, cereals per esmorzar, arròs, quinoa, carn peix i marisc, llegums, albocat, fruits secs, nous i llavors.
Vitamina DEl paper no està clar, però un nivell baix està associat amb un resposta immune reduïdaPeix blau, ous, cereals enriquits per esmorzar, productes làctics enriquits 
FolatAjuda a produir noves cèl·lules immunesVegetals verds, llegums, taronges, nous i llavors, formatges, pa i cereals enriquits per l’esmorzar. 
FerroAjuda a mantenir la salut de les cèl·lules immunes Triperia, carns vermelles, fesols, llegums, nous i llavors, peix, quinoa, pa integral i fruits secs.   
SeleniAjuda a produir noves cèl·lules immunes i pot ajudar a enfortir la resposta a la infecció Nous i llavors, ous, despulles, aus, peixos i marisc.
ZincAjuda a produir noves cèl·lules immunes, ajuda ha desenvolupar “cèl·lules assassines naturals” que ajuden a combatre els virus i dona suport a la comunicació entre les cèl·lules immunesCarn, pollastre, formatge, alguns mariscs, nous i llavors, cereals integrals per l’esmorzar.    

Consells saludables:

  • Alimentat equilibradament amb un consum alt de fruits i verdures, així com proteïnes i carbohidrats.
  • Prendre de 6 a 8 gots d’aigua diaris. L’aigua és essencial per realitzar totes les funcions del nostre cos.
  • Les vitamines A, C i E són importants, així com el Ferro, Zinc i Seleni.
  • Controla el estrès.
  • Descansa adequadament (de 7 a 8 hores).
  • Fer exercici controlat.
  • Fugir dels químics, colorants i edulcorants artificials, menjars enllaunats.
  • Mantenir-se positiu i de bon humor. Somriure vàries vegades al dia.