NUTRIENTS A LA TEVA DIETA PER PREVEURE LA COVID 19


nutrients covid

Un treball elaborat per investigadors del nostre país conclou que existeix una relació directa entre la carència o no de determinats minerals i vitamines, i per tant, una major incidència o no de mortalitat causada per la Covid-19.
Cada vegada existeixen més evidències de què uns hàbits de vida saludable poden desenvolupar un paper fonamental en la prevenció de la Covid-19. Una major incidència o moralitat causada per la malaltia estan directament relacionats amb diversos factors modificables a través de l’exercici físic i l’alimentació com l’obesitat, diabetis, hipertensió arterial, malaltia cardiovascular i pulmonar.
En aquest sentit, un equip d’experts del grup d’investigació en Nutrigenòmica i Obesitat de la Universitat de les Illes Balears i CEBEROBN, dirigit per Andreu Palou, ha publicat un estudi en el qual s’analitza la possible influència dels nutrients essencials principals en la prevenció de la COVID-19.
La falta de coneixement sobre els mecanismes biològics del coronavirus SARS-CoV-2, així com l’absència de vacunes i tractaments efectius contra la malaltia que provoca la Covid-19, han situat en el punt de mira els factors que poden comprometre el correcte funcionament del sistema immune en la lluita contra les malalties infeccioses. Entre aquestes, la nutrició, donat que es considera fora de dubte que la ingesta correcta de nutrients essencials té un impacte beneficiós en el sistema immunitari i la protecció contra les malalties infeccioses.
El treball, publicat en la prestigiosa revista “Nutrientes”, considera principalment les sis vitamines (A, D, C, B6, B9 i B12) i els quatre minerals (ferro, zinc, coure i seleni) que tenen una participació demostrada en el manteniment saludable del sistema immune, segons l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).
Així, els investigadors van analitzar la ingesta d’aquests nutrients en la població de deu països europeus a partir de la literatura científica publicada i han estudiat la relació amb els altres indicadors epidemiològics de la Covid-19.
Com a resultat, els investigadors destaquen que existeix una correlació entre els factors nutricionals i els indicadors epidemiològics, de manera que els països amb el pitjor perfil d’ingesta d’aquests micronutrients (Espanya, Itàlia, Bèlgica, Regne Unit i França) són els que han rebut el cop més fort de la pandèmia Covid-19.
En resum, els resultats suggereixen que, en el conjunt europeu, la insuficient ingesta de les vitamines D, C i B12, i els minerals ferro i zinc, s’associa a una major incidència o mortalitat causada per la Covid-19.
Genètica i la nutrició personalitzada
A més, els investigadors també han tingut en compte les particularitats genètiques que poden predisposar a un major risc de dèficit d’aquests nutrients. Per aquest motiu consideren que la detecció d’individus amb un alt risc genètic de mostrar nivells baixos de nutrients específics permetria dissenyar pautes de nutrició personalitzades per promoure la salut.