LA COVID PERSISTENT EN NENS I ELS SEUS PROBLEMES PELS ESTUDIS I PRÀCTICA ESPORTIVA


persistente

Els símptomes del coronavirus poden romandre durant mesos en els menors d’edat. Fatiga, debilitat, mals de cap, sensació de formigueig en les extremitats, palpitacions, dificultat respiratòria, alteracions del somni, són alguns dels símptomes que poden perpetuar-se en un nen que pateix una Covid persistent.

Els símptomes són molt similars als de la Covid persistent en adults, però la repercussió es diferent entre els especialistes. Precisament el Servei de Pediatria de l’Hospital Germans Trias ha creat una unitat especialitzada en aquesta patologia.

Des d’aquesta unitat se’ns diu que entre els nens el trastorn es dona sobre tot en adolescents i preadolescents . Els més petits que han vist en aquest centre són de nens de 10 anys i la majoria són adolescents d’entre 14 i 17 anys. En un adolescent, que està en l’època de la seva vida de socialitzar, en la de més rendiment acadèmic i esportiu, la repercussió d’aquestes incapacitats és molt important. Una edat en la que no s’haurien de deixar de fer les coses que pertoquen.

Independent dels símptomes més evidents, hi ha altres més subtils que també es deuen de tenir en compte. Per exemple, si un adolescent tenia un rendiment escolar bo o normal, i de cop, ha baixat molt i si, a més, no sent ànima per fer les seves pràctiques habituals, és un motiu de sospita.

En el 10% del afectats els símptomes es poden allargar però sense arribar a ser Covid persistent. És probable que, al principi, no se li doni tota la importància a aquest cansament, perquè després d’una infecció sentir-se cansat uns dies és normal. Però quan aquestes molèsties persisteixen ja no és normal. Hi ha casos que milloren per si mateix en 1 o 2 mesos, sense fer absolutament res, però hi ha altres que no.

Una investigació publicada per The British Medical Journal mostra que els pacients joves de baix risc amb símptomes continus de Covid-19 tenien signes de danys múltiples òrgans quatre mesos després d’haver estat infectats.

Les dades inicials de 201 pacients suggereixen que quasi el 70 per cent tenien deficiències en un o més òrgans quatre mesos després que els seus símptomes de infecció per SARS-Cov-2. Tot ells relativament joves i sense problemes de salut.

Els autors asseguren que els resultats tenien “implicacions no només per la càrrega del covid perllongat, sinó també pels enfocaments de salut pública que han assumit un risc baix en els joves sense comorbiditats.

Ara Catalunya té una Unitat per fer un seguiment d’aquests casos a l’Hospital Germans Trias.