CONJUNTIVITIS AL·LÈRGICA


conjuntivitis

La conjuntivitis al·lèrgica és una inflamació de la conjuntiva de l’ull a causa de una reacció al·lèrgica. La conjuntiva és la membrana transparent que recobreix la parpella i la part blanca del globus ocular. Aquesta zona està composta per cèl·lules del sistema immunitari que allibera una substància química quan detecta un possible estímul.
Tipus de conjuntivitis al·lèrgiques
La conjuntivitis al·lèrgica és una reacció d’hipersensibilitat enfront d’un antigen, les més habituals són:
Conjuntivitis estacional: També se la coneix com a febre de fenc. El motiu pel qual es produeix aquest tipus d’al·lèrgia és el pol·len dels arbres, les plantes herbàcies o la gespa. Dels camps de futbol a l’aire lliure. Generalment, es produeix en primavera i en alguns casos poden arribar fins a l’estiu.
Conjuntivitis permanent: Aquest tipus de reacció al·lèrgica es caracteritza perquè pot aparèixer en qualsevol moment, en quant el pacient s’exposi a l’al·lergen. La causa d’aquest tipus d’al·lèrgia sol ser una pols domèstica als pèls o plomes dels animals.
Querat conjuntivitis vernal: Aquest tipus sol ser l’al·lèrgia més greu, ja que es desconeixen els al·lèrgens que la produeixen. Malgrat que encara es creu que podria tenir un component estacional, habitualment es produeix en la tardor i primavera. Els seus símptomes són la picor, secreció lacrimal intensa i fotofòbia.
Símptomes de la conjuntivitis al·lèrgica
La conjuntivitis al·lèrgica és una reacció dels ulls a un agent extern. Els símptomes que caracteritzen la conjuntivitis al·lèrgica poden afectar a un o als dos ulls, inclús poden produir-se en un d’ells amb molta intensitat i no aparèixer a la resta. Els símptomes més freqüents de la conjuntivitis són:
• Picor
• Enrogiment
• Secreció lacrimal
• Sensació de tenir sorra
Però la reacció al·lèrgica també pot anar acompanyada d’altres afeccions com rinitis o asma, que també són reaccions al·lèrgiques que afecten altres òrgans del cos. Generalment, quan es pateix una reacció al·lèrgica pot afectar a diversos òrgans: ulls, nas, pulmons, etc. Per aquest motiu, pot aparèixer també picor de nas, secrecions en el nas, dolor de gola, tos i dolor de cap.
Diagnòstic i tractament de la conjuntivitis al·lèrgica
Per poder realitzar un diagnòstic correcte, el metge haurà de valorar si els símptomes corresponen a una reacció al·lèrgica o a altre causa. Existeixen afeccions que tenen símptomes semblants i s’hauria de descartar la presència d’aquestes malalties:
• Ull sec.
• Blefaroconjuntivitis, que té símptomes propis de la conjuntivitis al·lèrgica, a més de la inflamació de la parpella.
• Reaccions a agents externs com lentilles, solucions oftàlmiques, col·liris o pomades.
• Querat conjuntivitis atòpica, una dermatitis atòpica que afecta la conjuntiva, la còrnia i les parpelles, ocasionant una intensa picor i afeccions de la visió. Encara, a vegades, la querada conjuntivitis pot ser ocasionades per una reacció al·lèrgica.
Una vegada confirmada l’al·lèrgia, els símptomes es poden eliminar amb l’ús de gotes humectants per alleujar la picor, l’ús de col·liris específics (sempre per indicació del mèdic) i l’administració d’algun antihistamínic. Malgrat que aquest tipus de fàrmac es pugui obtenir sense recepta, l’aconsellable és anar al metge o bé parlar amb un professional de la salut perquè ens recomani el més adequat. I, per descomptat, el millor tractament és evitar el contacte amb els al·lèrgens que la causen.
Els ulls són una de les parts de l’organisme més sensibles quan es pateix al·lèrgia al pol·len, fongs, àcars i pels d’animals, ja que tots aquests al·lèrgens estan presents en l’aire i poden entrar fàcilment en contacte amb ells.
La malaltia al·lèrgica dels ulls més freqüent és la conjuntivitis al·lèrgica, que afecta la membrana que recobreix la part visible de l’ull i la part interna de les parpelles. Els símptomes passen per la picor o coïssor, enrogiment, secreció lacrimal i sensació de tenir sorra. Pot afectar a un o als dos ulls i pel seu diagnòstic correcte s’ha de diferenciar d’altres tipus de conjuntivitis al que es coneix com a ull sec. Els símptomes poden alleujar-se mitjançant l’ús de col·liris específics (sempre per indicació del metge), encara el millor tractament és evitar el contacte amb els al·lèrgens que la causen.