EL RISC DE MORT SOBTADA NO ÉS PRECISAMENT CAUSADA PER L’ESPORT


cor

Són pocs els pacients que sobreviuen a una mort sobtada cardíaca que és molt freqüent, minoritària i no precisament per la pràctica esportiva. Malgrat tot, l’impacte de veure a un futbolista desplomar-se mort sobre un terreny de joc, fa pensar que la mort sobtada és qüestió només d’esportistes. Res més lluny de la realitat.
Precisament és tot el contrari. La mort sobtada és molt més habitual en persones que no fan esport. Ho diu un estudi publicat aquest passat mes de febrer en European Journal of Preventive Cardiology, en el qual s’ha apreciat que els esportistes, amb activitats físiques moderades, tenen un risc un 33% inferior de mort sobtada. Aquest percentatge arriba al 45 % quan es tracta d’un nivell esportiu elevat.
Els investigadors de l’Hospital Bispebjerg, a Copenhaguen (Dinamarca) han assegurat, que per reduir el risc de mort sobtada cardíaca, en la línia de la Societat Europea de Cardiologia, per prevenir la malaltia cardiovascular s’aconsella la pràctica d’uns 150 minuts setmanals d’exercici amb una intensitat moderada, com a mínim.
La clau és el cor
Darrere d’una mort sobtada, en la majoria dels casos, hi ha una malaltia cardíaca (com els casos de Jarque i Puerta). A Espanya es produeixen 30.000 aturades cardíaques l’any, la majoria d’elles són sobtades.
L’arrítmia cardíaca sol estar darrere d’aquestes aturades, és a dir, per una alteració del ritme del cor. Aquest organisme vital, perd la capacitat de contraure’s d’una forma ordenada i eficaç, per la qual cosa deixa de batre. Aquesta arrítmia no sorgeix perquè sí, del no-res. El seu origen està en altres problemes cardíacs.
En persones majors de 35 anys, l’infart agut de miocardi és el més freqüent. En els joves es relaciona amb miocardiopaties, malalties que afecten el múscul del cor, o a la seva activitat elèctrica.
La principal causa de la mort sobtada és, de llarg, la cardiopatia isquèmica (malaltia de les artèries coronàries), responsable en un 80 % dels casos. La meitat de qui mor per un infart de miocardi ho fa sobtadament, i moltes vegades, en una quarta part, aquesta mort sobtada resulta la primera manifestació que la persona té d’aquesta malaltia.
Les miocardiopaties causen el 15 % dels casos de mort sobtada i el restant, un 5%, una combinació de causes, des de cardiopaties congènites que afecten l’activitat elèctrica fins a malalties extracardíaques com embòlies pulmonars o hemorràgies intracranials.
Factors de risc
Ja hem comentat que malalties congènites i heretades genèticament són la causa de la majoria de morts sobtades. Però la patologia més comuna, l’infart agut de miocardi, està més relacionat a factors de risc que depenen de l’estil de vida, com:
• Sedentarisme.
• Tabaquisme.
• Consum de drogues
• Alcohol.
• Hipertensió arterial.
• Obesitat.
• Diabetis.
• Edat avançada.
• Colesterol alt.
Esport i mort sobtada
En moltes ocasions la Mutualitat Catalana de Futbolistes ha tractat aquest tema. La mort sobtada en esportistes especialment inquietant perquè passa en persones joves aparentment sanes. Aparentment, perquè la majoria dels casos succeeixen perquè aquests joves arrosseguen problemes cardíacs heretats i alguns desconeguts, que ho tindrien igualment si mai haguessin practicat exercici. Per això, des de les instàncies científiques i esportives, com des de la Federació Catalana de Futbol, es recomana als esportistes a fer-se reconeixements cardíacs, per evitar aquesta cruel patologia.
A més, la majoria d’aquestes morts sobtades no es produeixen en esportistes, ni en atletes d’elit. Un 96 % dels casos passen en esportistes recreatius. La majoria a conseqüència de cardiopaties isquèmiques (65%). Afecta més als homes que a les dones, i tenen més riscs de patir-la els menors de 35 anys que practiquen futbol i majors de 39 que fan ciclisme i carrera a peu.
La mort sobtada, com diuen els cardiòlegs Serra Grima i Carreras Costa, no està relacionada amb esportistes sans, si no amb esportistes que accedeixen a l’esport ja malalt per alguna patologia congènita.