EL PERGUÈ DE LA TARDANÇA DE LES AMBULÀNCIES DURANT ALGUN ACCIDENT ESPORTIU


LANCIAS

Moltes vegades, davant els compressibles nervis d’una lesió, que s’acaba de produir en un dels nostres jugadors i en mig del terreny de joc, i més si són els nostres fills, ens desesperem amb la tardança de l’ambulància que hem sol·licitat al servei d’emergències de la Mutualitat Catalana de Futbolistes.
La Mutualitat Catalana de Futbolistes no té ambulàncies pròpies, sinó que contracta el Servei d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) i a altes empreses d’ambulàncies per tenir cobert tot el territori en cas de l’accident d’algun dels nostres mutualistes. Hem de tenir en compte que els caps de setmanes es practiquen molts esports a Catalunya, que hi ha més accidents d’automòbil que durant la resta de dies, i que hi ha milers de circumstàncies socials d’urgències mèdiques a tot Catalunya.
De la gravetat de la lesió dependrà el cribratge que haurà de fer el Servei d’Emergències Mèdiques de la Generalitat de Catalunya, en cas que hi hagi en aquells moments més casos d’accidentats. Hauran de discernir entre urgències i emergències vitals per la vida d’un ésser humà. I és molt probable que davant, per exemple, d’un trencament d’una cama (podem portar al lesionat en cotxe particular a un hospital), o qualsevol accident on la vida de les persones estiguin en perill, les ambulàncies decidiran anar primer allà on la vida d’un humà estigui en joc.
És una de les raons habituals per la tardança d’una ambulància que no arriba i ens desespera, i més en zones del territori on el parc de vehicles medicalitzats no és abundant. És una situació que no depèn de la Mutualitat Catalana de Futbolistes de Catalunya. Decideix, com és lògic, el SEM i la situació d’emergències vitals d’aquell moment.
Quan truquem al servei d’emergències de la Mutualitat (902 108 361), tot un grup de metges especialitats en emergències són els encarregats de vetllar pels nostres jugadors accidentats. Ens demanaran les dades bàsiques del pacient, i després un metge ens farà les preguntes necessàries per saber que és l’estat de l’accidentat i que és el que necessita la urgència. És un moment per intentar mantenir la calma, i respondre objectivament les preguntes que ens faran els metges de la companyia contractada per la Mutualitat, Advance Medical que manté obert aquest telèfon d’urgències durant 365 anys i 24 hores al dia.
Aquests metges especialitzats en serveix d’urgències decidiran en pocs segons si davant la nostra emergència caldrà el trasllat d’una ambulància, si es tracta d’una urgència vital. o si amb un bon consell mèdic serà suficient per solucionar, momentàniament, la lesió del jugador accidentat i, si cal, traslladar a un jugador en un cotxe particular a un servei d’emergències.
En el cas d’una lesió greu, el servei activa automàticament el 112. Ells es posaran immediatament en contacte amb la persona que ha trucat. A vegades, els camps de futbol poden estan en llocs mig amagats, i si està a un poble determinar pot estar a l’entrada o a la sortida, o a un polígon, hi ha carrerons o vials per arribar, i per tant és millor que el delegat de l’equip, l’entrenador, el pare o familiar que està alertant pugui donar les millors indicacions per arribar-hi. Hem de tenir en compte que no totes les ambulàncies estan preparades amb equips per una emergència vital, i caldrà activar-la immediatament. I si és necessari un helicòpter medicalitzat com ja ha passat en més d’una ocasió davant casos de mort sobtada o llocs de difícil accés. Mai hi ha gens d’interès per la Mutualitat Catalana de Futbolistes que no sigui la vida d’un jugador quan pugui estar en perill.
Insistim, hi ha una diferència entre una EMERGÈNCIA on el pacient té un clar risc vital per la seva vida, i una URGÈNCIA on el pacient no pateix per la seva vida si una ambulància triga més del compte. I aquest és l’únic motiu pel qual a vegades triga presencialment a arribar una ambulància a un cap de futbol. Mantenir la calma i ajudar al accidentat és important en aquests moments