LA SÍNDROME DEL PIRAMIDAL O LA FALSA CIÀTICA


sindrome piramidal

El nervi ciàtic és el nervi més ample i llarg del cos humà. Aquest nervi travessa i passa per diferents estructures en el seu recorregut. La majoria de les vegades la ciàtica es produeix per una compressió d’aquest nervi en el seu recorregut pel congost que li ofereix el muscle piramidal o piriforme a escala de la pelvis, i que és coneguda com la pseudociàtica o falsa ciàtica.
El múscul piriforme o piramidal de la pelvis.
El piramidal o piriforme és un múscul amb forma de triangle prim, que es troba per sota del gluti major. Aquest múscul s’insereix en la part superior del trocànter major i passa per la regió posterior de la conca. Aquest petit múscul actua com a rotatori extern del maluc en posició neutra, mentre que fa rotació interna amb el maluc flexionada a 90°. Per norma general, el múscul piramidal és un múscul que tendeix a la hipertròfia i enduriment, la qual cosa pot desencadenar l’anomenat síndrome piriforme o més comunament anomenada la síndrome del piramidal. En la següent imatge pots observar la relació entre el múscul piriforme i el nervi ciàtic.
El major enemic, tant pel personal de salut com per un pacient amb la síndrome piriforme és la falta de coneixement sobre aquesta malaltia. Aquesta síndrome sovint no es diagnostica o es confon amb lumbociàtica. A més, una disfunció del múscul piramidal pot causar una rotació o inclinació anterior de la pelvis.
Aquesta síndrome afecta principalment a dones amb relació 6:1 respecte als homes, en els casos més greus pot ser incapacitant, a la fi de limitar les activitats diàries. En l’anatomia, en el 80-90% dels subjectes el nervi ciàtic no creua el piriforme, en el 10-15 % el nervi ciàtic passa a través del múscul piriforme, de manera que pot afectar-se també el nervi ciàtic.
Aquesta síndrome s’anomena falsa ciàtica, perquè dóna la mateixa simptomatologia de ciàtica, però no és causat per una afectació de nervi ciàtic a escala de la columna vertebral. La síndrome piriforme, sovint diagnosticat com ciàtica, es produeix quan el múscul piriforme es tensa, pressionant al nervi ciàtic i resultant els símptomes relacionats amb el nervi irradiats cap a la cama.
¿Què és la síndrome del múscul piramidal?
Els símptomes relacionats amb aquesta síndrome són:
• Dolor, amb la característica que s’irradia per tota la part posterior de la cama fins al nivell del genoll, i en alguns casos fins al peu.
• Entumiment o formigueig en la part posterior de la cama.
• Sensació d’opressió o un dolor profund en la regió dels glutis.
• Debilitat en les cames.
• Dolor en l’engonal, abdomen i cara interna de la cuixa.
• Dificultat per caminar (a causa del dolor, quan aquest es fa insuportable).
• Els símptomes solen agreujar-se a l’estar assegut, especialment en una superfície baixa com pot ser un cotxe esportiu o un sofà. A més, els símptomes poden agreujar-se quan el múscul piriforme es troba en una posició d’estirament, com al caminat costa amunt o pujar escales.
El dolor de les cames poden arribar a ser insuportable, però el piriforme pot no ser la causa. És necessari un bon diagnòstic diferencial, ja que les hèrnies de disc, estenosis lumbars, tumors, hematomes en els músculs isqui tibials interns (semi membranós, semi tendinós i bíceps femoral) o de múscul piramidal de la pelvis poden presentar els mateixos símptomes.
Tractament de la síndrome piramidal
El tractament de la síndrome piramidal va a dependre de l’enfocament del fisioterapeuta, però s’obtenen millors resultats si es combinen els tractaments conservadors i alternatius. Existeixen múltiples eines que s’apliquen en les teràpies d’una patologia, i el cas d’una síndrome del piramidal no és l’excepció.
El tractament conservador per la síndrome del piriforme inclou:
• La reducció de la inflamació mitjançant electroteràpia i l’automassatge (malgrat que no hi hagi estudis sobre l’eficàcia dels massatges en el múscul piriforme, tenen un efecte relaxant i poden reduir la pressió sobre el nervi ciàtic i separar les adherències de cicatrius).
• Augment de la flexibilitat del piriforme mitjançant la manipulació meso facial i els autos estiraments.
Possibles causes de la síndrome piramidal
La causa més freqüent és la presència de problemes lumbars: normalment els bloquejos de la cinquena vèrtebra lumbar irriten una arrel nerviosa que al seu torn provocarà l’espasme del múscul piramidal. Aquests problemes lumbars amb freqüència són provocats per alteracions d’òrgans, i segons l’òrgan afectat es reflectirà en la piramidal esquerra o dret.