COM TRACTAR UNA PICADURA DE MEDUSA


medusas2

Ara que arriba l’estiu i deixem el nostre esport preferit per fer vacances, segur que gaudirem del nostre litoral per passar bones estones. Perquè no t’amargui la picadura d’una medusa, des de la Mutualitat Catalana de Futbolistes t’expliquem com tractar-les. El contacte amb aquest invertebrat marí provoca un dolor i una picor intensa i immediata a la zona afectada que no és gaire agradable.
Durant els darrers anys ens hem acostumat a veure massa meduses pul·lulant per la vora de la platja o en les aigües del mar, sobretot en la nostra costa catalana i mediterrània. Són els corrents marines les que arrosseguen aquests animals que tan i tant molesten als banyistes per les seves picades.
I es que les meduses es caracteritzen per tenir unes cèl·lules urticants, que utilitzen per defensar-se quan detecten algun perill contra elles. I en moltes ocasions els humans som els perjudicats.
En la majoria dels casos, les picades de meduses són molestes, però no són greus. Si la nostra pell contacta amb aquests animals ens provocarà un dolor i una picor intensa de forma immediata a la zona. És possible que apareguin reaccions locals com enrogiment, inflamació i petites vesícules. En casos més greus poden aparèixer nàusees, vòmits i rampes musculars.
Consells per tractar una picadura de medusa
Tant si ens ha picat una medusa com si hem tingut amb algun contacte amb ella, haurem de seguir els consells que marca l’autoritat sanitària:
1. Rentar la zona afectada per la picada. Rentar, mai fregar la zona, i sempre utilitzant aigua salada del mateix mar. Com a màxim podem utilitzar sèrum salí. Mai s’utilitzarà aigua dolça perquè pot difondre més verí.
2. Anar a ser visitat al lloc de socorristes per ser atès.
3. En el cas de tenir restes de tentacles adherits a la pell, s’han d’eliminar acuradament utilitzant unes pinces o un mecanisme que s’assembla al modo d’una pinça. No s’ha de tocar directament amb les mans.
4. No més de 20 minuts després de la picadura, es pot aplicar fred sobre la zona afectada utilitzant una borsa de plàstic que contingui gel, per evitar la inflamació i reduir el dolor. Mai s’ha d’aplicar directament, perquè els canvis de temperatures podrien generar cremades.
5. És recomanable evitar l’exposició de la ferida a la llum solar. Tampoc afavoreix que ens gratem.
6. En el cas que no tinguem èxit i el nostre estat empitjori progressivament o el dolor continuï sent molt intens, hem d’avisar al socorrista o anar a un centre mèdic per se atesos.