ENANTYUM O IBUPROFÈN: ¿ES POT SUBSTITUIR UN PER L’ALTRE?


ibu

Tant Enantyum com Ibuprofèn tenen propietats antiinflamatòries i analgèsiques, però les seves indicacions, per toxicitat i eficàcia són diferents. Des dels anys 90 se sintetitza en uns laboratoris de Badalona la molècula dexketoprofeno, amb el nom comercial d’Enantyum, aquest inflamatori analgèsic ha tingut cada vegada millor èxit i relleva en moltes ocasions l’ús de l’ibuprofèn.
Similituds entre els dos medicaments
Enantyum i ibuprofèn pertanyen al grup dels antiinflamatoris no esteroides (AINE), igual que l’aspirina o el voltaren, per exemple. Actuen sobre els receptors del dolor inhibint l’enviament de senyal al cervell perquè aquesta pot oferir una resposta inflamatòria.
En aquest sentit, ambdós són indicats per inflamacions produïdes per cops, contractures musculars, lumbàlgies, etc. Això no obstant, el dexketofren té una acció específica contra els dolors musculars.
En aquest sentit, no està indicat per mals de cap, per exemple, cosa que si succeeix amb l’ibuprofèn. També, en ser els dos AINE, hem d’anar amb cura amb la freqüència de pressa, ja que els dos són gastro lesius, tal com mostra la següent, elaborada per la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària.
Diferències d’eficàcia
A pesar de ser les dues AINES, les seves molècules treballen diferent, i mentre l’eficàcia de l’ibuprofèn està provada a dosis entre 400 I 600MG, sent la recomanada 400 mg, el dexketofrè treballa amb la mateixa eficàcia amb només 25 mg. És a dir que el seu efecte és més potent.
Això no obstant, com ja s’ha dit, l’Enantyum és bastant més específic i gastrolesiu, per la qual cosa tant l’eficàcia com per precaució convé limitar-lo a les següents accions:
• Dolor menstrual.
• Dolors musculars deguts a contractures, lumbàlgies, etc.
• Dolors derivats d’inflamacions de geniva i problemes amb dents i queixals.
• Dolors postoperatoris.
Un estudi indica que després d’intervencions quirúrgiques orals, l’ibuprofèn trigarà més a fer efecte que el dexketoprofè. ,malgrat que la seva durada analgèsica és més llarga (de 6 a 8 hores enfront de 5 hores i mitja).
Amb una dosi única de desketoprofè de 10 mg s’obté un elevat nivell d’alleujament del dolor, entre un 45% i un 50%, en pacients amb dolor postoperatori de moderat a intens.
Conclusió
• L’Enantyum, té una major eficiència amb menor dosis i actua molt més ràpidament que l’ibuprofèn, malgrat que el seu defecte dura unes dues hores i mitja menys.
• Per contra, l’ibuprofèn té un rang d’aplicacions més ampli que Enantyum, que només és actiu enfront de determinats dolors – recordem que no serveix per a la migranya, la ressaca, o mal de cap -, i el seu efecte dura considerablement més.
• Quant a la seva toxicitat, ambdós són gastrolesius i han de moderar-se molt, sobretot en persones amb úlceres, així com insuficiències coronàries, renals o hepàtiques. Això no obstant, el dexketofrè és més lesiu en l’estómac que l’ibuprofèn.
• Per tant, l’Enantyum només pot substituir a l’ibuprofèn en determinades ocasions.