CUIDAR LES ARTICULACIONS PER EVITAR DOLORS EN EL FUTUR


Les articulacions mereixen la nostra atenció abans que causin molèsties amb hàbits saludables que ens ajudaran a prevenir molèsties futures. I més si fem futbol o qualsevol esport, on les articulacions pateixen més que en persones que no ho practiquen.
Ossos, articulacions i músculs treballen junts en el complex entramat de l’aparell locomotor. La seva funció és permetre el moviment al cos humà, gràcies sobretot a les articulacions, que és on s’uneixen els ossos (genolls, malucs, nines i espatlles). Roden, llisquen, giren, o es dobleguen com una frontissa perquè podem córrer, saltar, girar, etc.
Els extrems dels ossos estan coberts per una fina capa de cartílag (teixit semitou format per proteïnes, sucres i aigües) amorteix l’articulació i ajuda a distribuir la càrrega de manera uniforme quan exercim pressió sobre ella. La superfície llisa i relliscant permet que els nostres ossos es moguin lliurement, sense fricció.
Articulacions, flexibilitat de moviment
Ajupir-nos, grimpar, caminar, córrer, saltar, aixecar pesos, etc. Moltes de les nostres activitats diàries requereixen articulacions saludables i funcionals. Mentre que algunes, com els genolls, brinden estabilitat, altres, com les nines o els turmells, ens permeten moure’ns.
Però les articulacions, que poden ser de diferents mides i formes, són susceptibles al desgast i el dany per diversos motius, com lesions o malalties com l’artritis. El cartílag de l’articulació es va desgastant amb l’edat, d’aquí que algunes persones tinguin malestar articular provocat per la incapacitat de produir col·lagen, la proteïna que ajuda a conservar les articulacions en condicions normals.
Els genolls són una de les parts més damnificades perquè són de les que treballen més de valent durant tota la vida. A mesura que envellim, i més si hem patit lesions en els nostres genolls, el cartílag es desgasta, els ossos comencen a fregar-se entre ells i el revestiment de l’articulació no pot produir suficient líquid sinovial (lubrificació).
Protegir-les és una mesura preventiva que hauria d’iniciar-se a la infància, mereix que els prestem atenció molt abans que causin molèsties, amb hàbits de vida saludables que ajudin a evitar malaltia en el futur, segons l’Associació Espanyola amb l’Osteoporosi i l’Artritis.
Com podem cuidar les articulacions
• Fer exercici físic. El moviment alleugera la rigidesa articular, redueix el dolor i enforteix els músculs que rodegen les articulacions. Un dels més valorats és la natació, ja que els exercicis aquàtics poden ajudar a mantenir la flexibilitat i el ran de moviment mentre treuen càrrega a les articulacions.
No passa això amb els esports físics o esports d’alta intensitat. Les nostres articulacions molt probablement quedaran afectades. Una caminada també ajudarà, però no oblidem la importància d’escalfar i augmentar la velocitat només quan els músculs i articulacions estan preparats. Pujar escales també és saludable si es fa amb constància i sense forçat massa.
• Mantenir un pas saludable
Les articulacions estan dissenyades per aguantar una certa quantitat de força. Si tenim sobrepès és probable que estem exercint més pressió sobre elles del que pensem. Cada quilo extra que guanyem posa més tensió en els nostres genolls.
La pèrdua de pes redueix de manera significativa el dolor, la funció i la rigidesa del genoll associats amb l’osta artritis de genoll. Es calcula que perdre uns cinc quilos de pes pot millorar la salut de les articulacions i reduir el risc d’osta artritis de genoll en un 50 %.
• Seguir una alimentació saludable.
La dieta mediterrània s’ha associat a una menor freqüència de problemes com artritis reumàtica. És important incloure productes com el peix ric en àcids grassos omega 3, com el salmó i el verat, fruites i verdures riques en vitamines antioxidants, així com cereals integrals.
La vitamina E té propietats antiinflamatòries i els nivells saludables s’han relacionat amb un menor risc de dany en les articulacions i les cèl·lules òssies. Podem trobar-la en l’alvocat, llavors de gira-sol i nous.
• Mantenir hàbits posturals correctes.
La mala postura és una de les principals causes de dolor articular. Solem encorbar-nos sense adonar-nos en l’escriptori o caminar amb les espatlles i el cap cap endavant, la qual cosa condueix a una columna vertebral desalineada.
Això tensa totes les articulacions, el que genera una tensió addicional en els genolls i els malucs. Mantenir el cap alçat, les espatlles cap enrere i la columna recta és molt important.
• Mantenir una bona hidratació
L’aigua constitueix un 80% del cartílag del cos. Si no ens mantenim ben hidratats, el cos extraurà l’aigua del cartílag i altres àrees, el que sense dubte perjudicaria a les articulacions. Això vol dir també evitar els líquids deshidratants, especialment a l’estiu, com el cafè, l’alcohol, etc.
• Descansar
El descans és fonamental perquè afavoreix la desinflamació i ajuda en la salut articular. És una de les millors formes de protegir les articulacions que no requereix cap esforç. Un mal descans pot acabar en articulacions rígides i dolorides.
• Complements dietètics
 La glucosamina i el sulfat de condroïtina són substàncies que ajuden a mantenir les articulacions lubricades i al regenerar i reparar el cartílag danyat. Una investigació feta revelava que la glucosamina administrada durant sis setmanes redueix el dolor i millora la funció en les persones amb osta artritis.
L’ús de suplements com el de col·lagen, però , genera debat sobre la seva efectivitat real en les articulacions, per tant, deuen prendre’s sempre sota supervisió mèdica.