EMBALUMS EN ELS TESTICLES


Els testicles poden variar de mida per diferents raons. Fer-nos una exploració amb certa periodicitat ens pot ajudar de forma primerenca a detectar problemes de salut, incloent-hi el càncer de testicle.
Els testicles s’encarreguen de la producció d’espermatozoides i de la síntesi i secreció d’hormones masculines. Encara no hagi de passar, és possible que els testicles augmentin de mida o que l’home tingui la sensació de certa pesadesa en l’escrot.
Si, per exemple, el líquid s’acumula entorn del testicle i dintre de la borsa escrotal, parlaríem de què s’ha format una hidrocele.
Al contrari, si les venes que irriguen el testicle es dilaten i produeixen una varicocele també pot anar acompanyat d’un engrandiment en el testicle.
Una altra causa de l’aparició d’una massa escrotal és l’hematocèlia, que respon a una acumulació de sang en l’escrot. Però també l’orquitis produeix la inflamació d’un o dels dos testicles per una infecció. Els homes amb espermatocele tenen masses semblants als quists.
El símptoma més freqüent del càncer de testicle és la presència d’una massa testicular normalment unilateral i amb freqüència indolora. Aquest tipus de tumor és el més freqüent en el baró jove, entre els 20 i els 34 anys, encara que l’home adult s’estima que afecta entorn del 1% i té unes taxes de curació molt altes – per damunt del 95%-.
Auto exploració testicular, arma contra el càncer
Com que no hi ha mesures de prevenció eficaces i amb l’agreujant de què afecta els joves, diagnosticar-lo quan abans és imprescindible. És important realitzar un auto exploració testicular per detectar la presència de canvis de mida, o de masses o nòduls en el testicle per ajudar a avançar la detecció.
Es tracta, per tant, de recomanar un auto exploració periòdica o imatge i semblança de la qual es fan les dones en les mames per detectar possibles canvis i com un potencial arma de diagnosi precoç del càncer.
Signes d’alarma
De fet, la gran majoria dels tumors testiculars es diagnostiquen precisament perquè l’home o la seva parella han detectat l’aparició d’un embalum. No sol provocat dolors quan surt, ni tampoc sagnats ni símptomes cridaners. El més important és l’augment de volum o la sensació que ha aparegut una massa en el testicle que no fa mal. També pot aparèixer la sensació de pesadesa en l’escrot o un dolor sord en la porció inferior de l’abdomen, o l’engonal, l’escrot o el testicle.
És la sensació que hi ha alguna cosa que no ha d’estar allí, potser pot notar-se que queda més petita la roba interior o la roba en general. L’home no tendim a fixar-nos o a fer-nos exploracions. El símptoma general és que el testicle ha canviat de mida, però a vegades aquests embalums són tan petits que no explores no arribes a notar-lo.
Davant qualsevol anomalia testicular és fonamental anar al metge perquè valori la causa d’aquesta alteració. És important consultar i no esperar al creixement. No hem d’oblidar
Com explorar els testicles
La Societat Americana del Càncer recomana realitzar aquest auto exploració una vegada mes sobretot després de la pubertat i si existeixen factors de risc de desenvolupar un càncer de testicles. Aquesta avaluació haurà de realitzar-se preferentment després de la dutxa, ja que la pell de l’escrot està més relaxada i enfront de un mirall. Aquesta exploració no és dolorosa i no ens hem de preocupar si els testicles no són uniformes o si detectem com un petit cordó, anomenat epidídim, que anatòmicament és normal.
Factors de risc de càncer de testicle
Els factors de risc de desenvolupar aquest càncer:
• Els homes amb criptorquídia o testicle no descendit tenen un risc major de càncer.
• Tenir familiars amb antecedents de càncer de testicle.
• Haver patit un càncer de testicle previ, la qual cosa obliga a fer l’auto exploració i el control mèdic per detectar si apareix càncer en l’altre testicle.