ELS RISCOS QUE S’ESPEREN DE LA GRIP D’AQUEST ANY


La grip segueix existint malgrat que amb el Covid-19 l’any passat van descendir notablement els casos. Per tant, no podem abaixar la guàrdia. Entre els molts consells mèdics per mitigar els efectes d’aquest virus està el de la prevenció. En aquest sentit la vacunació, sobretot en persones amb factors de risc, és fonamental.

A l’hivern de 2020-2021 la grip va desaparèixer de les nostres vides. Molts pocs casos es van comptabilitzar a tota Espanya d’una malaltia potencial mortal, que no oblidem, un any abans li va costar la vida a quasi 4.000 persones al nostre país, provocant més de 27.700 hospitalitzacions i 1.800 ingressos a la UCI. Xifres per tenir en compte.

Però, una vegada hem recuperat certa normalitat i eliminades mesures de distanciament social impostes per les autoritats amb el Covid-19, els experts temen que la grip torni a domar molts problemes. De la conscienciació ciutadana i el manteniment de les altes taxes de vacunació antigripal dependrà l’èxit o fracàs del període gripal.

Hi ha molts mites, dubtes i temors al voltant de la grip i de la vacunació com per no estar del tot informats.

  1. Creure que la baixa incidència de la grip de l’any passat es replicarà aquest hivern.

L’any passat, per por a la coexistència d’aquest virus amb la Covid-19 i al risc d’un col·lapse del sistema sanitari, Espanya va assolir unes xifres de vacunació antigripal rècord que, malgrat tot, no va apropar-se a les exigències de la OMS i del propi Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

Les altes taxes de vacunació, afegides a les mesures de distanciament social vigents en aquell moment, van reduir la incidència del virus de la grip a la mínima expressió. Aquesta dada, però, no significa que els virus gripals hagin desaparegut, ni tant sols s’hagin estabilitzat.

De fet, segons demostren diferents articles científics publicats en EEUU, després d’anys d’epidèmies de grip en hiverns de temperatures moderades, en els que la grip circula menys, en un 72% dels casos les epidèmies comencen abans, finalitzen més tard i són més greus i amb més casos. Eliminades les mesures de distanciament social començaran a circular altres virus respiratoris. En vacunes com la grip que tenen una efectivitat moderada és importantíssim assolir altes cobertures, ja que quan s’adquireix la immunitat de grup disminueix la circulació viral i el virus té menys possibilitats de mutar i de produir més malaltia en la població més vulnerable.

  • La grip no és un refredat

La pandèmia deslligada per la Covid-19 ha provocat que la població sigui molt més conscient de la gravetat dels virus respiratoris. Però, una bona part de la població segueix veient a la grip com un simple refredat. Simplement, no té res a veure. En aquests moments on la grip i el Covid segueixen convivim, hi ha estudis que demostren aquesta coexistència multiplica per dos el risc de mort.

La grip és , per si mateixa, una malaltia greu i potencialment mortal que incrementa, entre d’altres dolències, el risc de pneumònia (desena causa de mort a Espanya), de cardiopatia isquèmica (angina de pit/infart de miocardi), d’insuficiència cardíaca, de fibril·lació auricular, d’accident cerebrovascular i d’esdeveniments respiratoris greus.

Els episodis de grip aguda augmenten el risc d’infart de miocardi fins deu vegades i que les persones  que pateixen aquets episodi gripal mantenen el risc durant mesos. També augmenta molt el risc d’insuficiència cardíaca. De fet, per cada 5% d’augment de la incidència de la grip, els ingressos per insuficiència cardíaca poden augmentar fins un 24%.

Cal recordar que l’última temporada de grip prèvia a la pandèmia va costar la vida a quasi 4000 espanyols i va provocar més de 27.700 hospitalitzacions i de 1.800 ingressos en UCI.

La vacuna de la Covid no protegeix de la grip

Malgrat la grip i la Covid són malalties víriques, infeccioses i respiratòries i tenen alguns símptomes comuns , són dues malalties diferents i, per tant, requereixen unes estratègies de prevenció, unes vacunes i un tractament diferents.

De moment, de fet, no existeix evidència de que estar vacunats enfront de la covid protegeixi a la població davant la grip. Si que existeix aquesta evidència en el sentit contrari. Diversos estudis han demostrar que estar vacunat de la grip pot tenir un efecte protector enfront als símptomes greus de la covid. En concret, s’ha observat una disminució d’accidents cerebrovasculars, de trombosi venoses-profundes i d’infeccions generalitzades, així com una reducció de l’estància mitjana en l’hospital i de les probabilitats de que el pacient acabi en UCI. Això passa perquè la vacuna antigripal estimula el nostre sistema immune innat, que és la primera línia de defensa contra la covid, però estar vacunat de covid no protegeix contra la grip. Estar vacunat de la grip pot protegir addicionalment enfront a la covid, però cada una és una malaltia diferent que requereix una vacuna diferent.

La vacuna antigripal protegeix d’altres complicacions.

La vacuna antigripal no prevé simplement de la grip. El que més valor té l’estar vacunat és davant a la malaltia severa, enfront a anar a un hospital per pneumònia. Les persones de més de 65 anys poden tenir un desenllaç fatal.

Una simple vacuna redueix el risc entre un 15% i un 45%. Parlem d’un percentatge de reducció del risc equiparable a les estatines, als antihipertensius o a l’abandonament del tabac.